Vlottende bies in de flow

Met het weer wil het niet zo vlotten deze middag in oktober, de regen komt met bakken uit de lucht. Maar ja, als je als florawerkgroep een bericht krijgt dat er waarschijnlijk Vlottende bies is aangetroffen in de buurt, dan wil je dat natuurlijk heel graag eens van dichtbij bekijken.

Wij (Ineke en Els) krijgen de kans om samen met Wanda te gaan kijken bij een ven in een landelijk woonomgeving tussen Zeegse en Tynaarlo. Het ven is door de jaren heen verruigd, maar is twee jaar geleden opnieuw uitgediept op initiatief van omwonenden.

We trotseren een glibberig paadje en al snel krijgen we het ven in het vizier: er ligt een lichtgroene waas in het water. Even is er schrik: het zal toch niet Watercrassula zijn, die invasieve vijversoort die, eenmaal geworteld, bijna niet meer weg te krijgen is en alle inheemse planten in zijn omgeving overwoekerd. Gelukkig kunnen we constateren, dit is Vlottende bies!

Vlottende bies is een vaste plant met zwevende vertakte biesachtige stengels die uit het water omhoog steken. Het wortelt in de modderige bodem, maar kan ook gaan ‘vlotten’ als er veel water valt en dat is zeker het geval deze middag… Het gaat hier al dichte drijvende matten vormen. Want als Vlottende bies eenmaal in de flow is, dan kan het hard gaan! De plant staat op de Rode lijst in de categorie kwetsbaar en houdt vooral stand in voedselarme ondiepe vennen met lemig zand. Droogvallen in de zomer is geen probleem voor deze bies en dat is zeker een voordeel in deze tijden van klimaatverandering. De tijd zal het leren of de soort zich hier kan handhaven. In ieder geval mag deze plant en het mooie ven zich gekoesterd weten door de omwonenden.

Ineke en Els (Florawerkgroep)

Vlottende bies