IVN Zuid-Kennemerland heeft 13 werkgroepen. Als lid kan je je bij één of meerdere aansluiten: Cursussen, Duurzame leefomgeving, Excursies, Haarlemmermeer, Kinderwerkgroep, Natuurinfocentrum Schalkwijk, Werken in de natuur, Natuurkoffer, Oeverzwaluwen, Publiciteit, Promotie, Het Groene Impresariaat, De Toorts.
De Werkgroep cursussen organiseert de natuurgidsenopleiding (duur anderhalf jaar, eens per ca. vier jaar) en bijscholing voor natuurgidsen, maar ook groencursussen voor het publiek (duur ca. 3 lesavonden = 3 excursies, tweemaal per jaar).
Aankondiging in de agenda van deze website of neem contact op met Arend Reinink, areinink1@gmail.com
De werkgroep is actief op het snijvlak van menselijke activiteit en de natuur in Zuid Kennemerland. We nemen deel aan b.v. klankbordgroepen en toetsen beleidsvoornemens van overheden die de groene leefomgeving raken.
We werken samen met andere “groene” groepen. Onze houding is kritisch, maar opbouwend. Belangrijk hierbij is het aanbieden van alternatieven.
De werkgroep telt momenteel 6 leden en vergadert gemiddeld 5 – 6 keer per jaar. Bij belangstelling kun je contact opnemen met Hans Kerkhoff op tel. 023-5288577 of via ivnzk.duurzaam@gmail.com.
Landgoed Elswout, de Hekslootpolder, de duinen of de Haarlemmerhout, het zijn maar een paar van de uiteenlopende gebieden waar het IVN Zuid-Kennemerland excursies organiseert.
Bekijk onder het menu "Activiteiten" alle informatie voor de komende maanden.
Van excursies over landschapsvormen en boomknoppen in de winter tot excursies over eetbare planten, libellen en weidevogels of parkvogels aan toe. De Excursiewerkgroep organiseert uitleenlopende wandel- en fietsexcursies onder leiding van IVN-natuurgidsen. De excursies worden het hele jaar door in alle soorten landschappen van Zuid-Kennemerland gehouden. Coördinator is Cor Vlot. Het programma wordt samengesteld door Miranda Bosse.
Wilt u een speciaal voor u georganiseerde excursie? Dat kan! Lees hier verder.
Speciaal voor de gidsen van Zuid-Kennemerland:
Zuid-Kennemerland beslaat een flink gebied, vanaf het Noordzeekanaal tot de grens met Zuid-Holland.
Voor leden en donateurs in Haarlemmermeer is er letterlijk en figuurlijk een afstand met het aanbod en daarom organiseren we als werkgroep activiteiten in Haarlemmermeer, dus in de eigen leefomgeving, waar je lopend of met de fiets naar toe kan. Daarnaast worden ook korte cursussen gegeven zoals over diervriendelijk tuinieren en de natuur in de polder.
De werkgroep heeft als uiteindelijk doel een eigen afdeling te worden. Wij denken dat het de moeite waard is met vele grote en kleinere groengebieden met nachtegalen, oeverzwaluwen, orchideeën, vleermuizen en veel meer. Daar hebben we actieve Haarlemmermeerse leden voor nodig. Hiermee eens? Meld je dan aan als lid van werkgroep Haarlemmermeer. Download hier Groen Haarlemmermeer, een overzicht van alle groengebieden.
Coördinator van deze werkgroep: Anneke Wegman. E-mail: AnnekeSylvia@gmail.com
De werkgroep wordt ondersteund door NMCX, Centrum voor Duurzaamheid. De activiteiten van de werkgroep staan tevens op de facebookpagina van het Haarlemmermeerse netwerk: Groen Haarlemmermeer
Wat spoelt er allemaal aan op het strand? Wie komt helpen om de padden in het voorjaar over te zetten? Wat zijn paddestoelen? De Kinderwerkgroep organiseert activiteiten voor kinderen, zowel tijdens publieksexcursies, voor scholen of op aanvraag.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Hans Smits, 023-5848789.
E-mailadres: ivnzk.kinderen@gmail.com
Het Natuurinformatiecentrum ligt op het tuinencomplex 'Ons Buiten' in Haarlem Schalkwijk en wordt beheerd door een aparte werkgroep. Vanuit de blokhut wil de werkgroep de natuur dicht om het huis (Schalkwijk) onder de aandacht brengen. Het centrum is uitgegroeid tot een meldpunt van natuurwaarnemingen. De ambitie is om ook te worden tot het centrum voor het organiseren van natuurexcursies.
We werken met vrijwilligers. Voor het aanmelden als vrijwilliger en/of het verkrijgen van overige informatie kan je contact opnemen met Thérèse van Groeningen, tel. 023-545 00 82 / 06-1010 54 94.
We zijn elke dinsdagmorgen vanaf 10 uur geopend; de kinderactiviteiten zijn eens per maand op de tweede woensdagmiddag van 13-15 uur. Voor het deelnemen aan de kindermiddag is vooraf opgeven verplicht; er zijn acht plaatsen.
Jaarlijks organiseren we in de zomer een tentoonstelling tijdens de open dagen van Ons Buiten.
Voor de locatie, kijk op de kaart.
Kom op voor natuur en landschap in Zuid-Kennemerland! Natuurliefhebbers die het leuk vinden om de natuur een handje te helpen kunnen hun hart ophalen! Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert van augustus tot en met maart werkdagen in bijzondere natuurgebieden in Zuid-Kennemerland. Vaak in natuurgebieden die zo kwetsbaar zijn dat je er normaliter niet in mag. Een dag lekker buiten werken in de natuur met een groep enthousiaste mensen!
Tijdens deze werkdagen gaan we de natuur een handje helpen. Wij helpen boswachters met terreinonderhoud waar zij zelf tegenwoordig niet meer aan toekomen. Dit vrijwilligerswerk komt altijd ten goede aan de flora en fauna! De werkdagen worden georganiseerd in samenwerking met o.a. Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Gemeente Haarlem en de Amsterdamse waterleidingduinen. Ze zijn elke maand in de periode van augustus tot en met maart en altijd op zaterdag van 9.30 uur tot 15.00 uur.
Natuurliefhebbers die graag een dag buiten in de natuur bezig zijn en een bijdrage willen leveren aan het natuurbehoud in Zuid-Kennemerland zijn van harte welkom. Leeftijd maakt niet uit en ervaring is niet vereist. Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen lunch, koffie en thee mee. dWij zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en een lekkere vlaai voor bij de koffie. Kijk voor de werkdagen in de Activiteiten en meld je aan! Of bel met Marc van Schie, 06-22 5757 48.
De Werkgroep Natuurkoffer brengt de mensen niet naar de natuur, maar brengt de natuur naar de mensen. De Natuurkoffer is gevuld met allerlei herkenbare voorwerpen en afbeeldingen uit de natuur deels aangepast aan het seizoen.
Denk aan bladeren, bloemen, zaden / vruchten, geurige kruiden en opgezette dieren. De vrijwilligers van de Natuurkoffer nemen de koffer mee naar groepjes mensen, die niet meer zelf de natuur in kunnen. Dit zijn vaak mensen met een dementie- / geheugen-problematiek of met een lichte verstandelijke beperking. Er word gebruik gemaakt van de 5 zintuigen: horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Dit alles roept positieve herinneringen op, die diep geworteld kunnen zijn. Het maakt iedereen blij.
Er is (veel) vraag naar deze activiteit van vanuit zorg instellingen in Zuid Kennemerland. De werkgroep zoekt daarom ook versterking. Je hoeft beslist geen natuurgids te zijn, wel affiniteit hebben met de natuur en de doelgroep.
De ontvangende zorg instelling betaalt per presentatie een vergoeding aan het IVN. De vrijwilligers krijgen per presentatie een vergoeding. Als je echt gaat mee doen reken dan op één presentatie per 2 maanden. Inclusief de voorbereiding kost dit je telkens 1 halve dag.
Heb je belangstelling, woon dan eens een presentatie bij.
Informatie via ivnzk.natuurkoffer@gmail.com
De Oeverzwaluwwerkgroep heeft in 2003 een kunstmatige broedgelegenheid speciaal voor oeverzwaluwen in de Toolenburgerplas, ten zuiden van Hoofddorp, gerealiseerd. Oeverzwaluwen waren sinds 2001 in dit landwinningsproject gaan broeden. Verstoring van broednesten gaf de impuls voor oprichting van deze werkgroep.
Goede samenwerking met de Gemeente Haarlemmermeer en de ontwikkelingsmaatschappij leidde in 2003 tot de bouw van een eiland én het eerste broedsucces.
De werkgroep geeft één keer per jaar een excursie speciaal over oeverzwaluwen. Ze inventariseert diverse broedlocaties in Zuid-Kennemerland en maakt jaarlijks het eiland weer geschikt voor de uit de wintergebieden terugkerende oeverzwaluwen. Oeverzwaluwen zijn pioniersvogels die zelf een broednest willen graven in een steile wand. In natuurlijke situaties zijn dat vaak oevers van rivieren en beekjes. Een kunstmatige steile wand gevuld met zand wordt dankbaar als alternatief gebruikt.
In 2004 werd de bovenkant van het eiland geschikt gemaakt voor grondbroeders die schelpen of grind prefereren: Kluten en wellicht de Kleine Plevier kunnen de waarde van het eiland verder vergroten.
Leiding van de werkgroep ligt bij Marcel Schalkwijk. Hulp bij de organisatie en bij het onderhoud aan de wand is altijd welkom.
Zie ook oeverzwaluwen-haarlemmermeer.nl.
Wat er ook aan activiteiten gebeurt binnen het IVN Zuid-Kennemerland, er zijn enkele leden die ervoor zorgen dat iedereen het weet. Met persberichten, radio-interviews, flyers en posters worden niet alleen winkels, scholen en buurthuizen bereikt, maar ook de regionale en landelijke pers.
Leden van het promotieteam zijn op verschillende evenementen aanwezig om onze excursies en cursussen actief onder de aandacht te brengen. Daarmee hopen we nog meer mensen enthousiast te maken voor de natuur.
Coördinator van deze werkgroep is Hans Moolenaar, e-mailadres
Als in de wintermaanden de natuur grotendeels in rust is en het weer niet altijd uitnodigt om naar buiten te gaan, organiseert het Groene Impresariaat lezingen met als thema Duurzaamheid. De lezingen vinden plaats in de avonduren (meestal in november en januari)en zijn voor iedereen toegankelijk. Voor IVN-leden en leden van de KNNV en de Vogelwerkgroep zijn de lezingen gratis.
Aankondiging in de agenda van onze website of neem contact op met et bestuur.
De werkgroepleden vormen de redactie van het verenigingsblad De Toorts, dat drie keer per jaar uitgegeven wordt. De redactie zorgt voor achtergrondverhalen, diepte-interviews, leuke weetjes over flora en fauna en een overzicht van alle activiteiten.
De huidige redactieleden zijn Femke van den Berg, Cas Botman, Jany van Dijk, Loes van der Heijden en Margo Slot.
Op de pagina Publicaties - De Toorts vindt u een aantal voorbeelden van het blad.
E-mailadres: ivnzk.toorts@gmail.com
Volgens onderstaand schema kunt u de Toorts op de deurmat verwachten en kunt u stukjes aanleveren.
nummer | deadline voor artikelen/redactie- vergadering |
naar de drukker | bezorging thuis |
---|---|---|---|
februari | 1 januari | 1 februari | half februari |
juni | 1 mei | 1 juni | half juni |
oktober | 1 september | 1 oktober | half oktober |