Vogels

De vogelwerkgroep heeft als doel, de vogels, die in Waterland voorkomen, onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek in ons werkgebied.

Wij doen dat door de volgende activiteiten: excursies, lezingen, cursussen, kinderactiviteiten, onderzoek en publicaties. In het IVN-jaarprogramma (elders op de site) zijn alle publieksactiviteiten van de VWG te vinden. Belangstellende beginnende en gevorderde vogelaars zijn altijd van harte welkom om aan de activiteiten deel te nemen. Aanmelden kan via deze site.

Een belangrijke activiteit is het monitoren (inventariseren) van vogels in een aantal telgebieden in de regio. We zijn met name actief in het Purmerbos, Eilandspolder, Purmerend, Volendam en Monnickendam.

Sinds 2016 hebben we weer een actieve IJsvogelwerkgroep. Deze houdt zich bezig met het in kaart brengen van de ijsvogels in Waterland en legt op geschikte plaatsen broedwanden aan. Heeft u een ijsvogel gezien informeer ons dan aub. Dat kan via: ijsvogel.gezien.waterland@gmail.com of via waarneming.nl

De vogelwerkgroep ondersteunt verder de Wetlandwachten (van Vogelbescherming Nederland) van Het Ilperveld/Varkensland, Gouwzee en Eilandspolder.

De VWG heeft ongeveer 25 actieve leden, die in wisselende samenstelling de doelstelling proberen te realiseren.

De werkgroep beschikt over een aantal verrekijkers en een telescoopkijker, welke bij publieksactiviteiten kunnen worden ingezet.

Ieder IVN-lid kan zich aansluiten bij de werkgroep. Kennis van vogels is daarbij niet vereist. Belangstelling voor vogels is genoeg. Ook hier: u kunt zich aanmelden via de site.

Waarnemingen

Onze afdeling werkt samen met Waarneming.nl om waarnemingen binnen ons werkgebied te bundelen en voor leden van IVN-Waterland inzichtelijk te maken. Het maakt daarbij niet uit of de waarnemingen door leden of door niet leden zijn aangemeld. Iedereen die een waarneming invoert op Waarneming.nl draagt feitelijk bij aan het inzicht van ons werkgebied.

Aanmelden

Wie specifiek en eenvoudig de waarnemingen binnen ons werkgebied wil monitoren of automatisch op bijzondere waarnemingen geattendeerd wil worden kan zich aanmelden op Waarneming.nl en zich daarna als lid van IVN-Waterland aanmelden. Hoe e.e.a. werkt staat uitgelegd in onze (verkorte) handleiding die handleiding IVN Waterland op waarnemingen.nl gedownload kan worden of aangevraagd via vogelwg.ivn.w@gmail.com

Wil je zelf een waarneming invoeren.

Waarnemingen van binnen ons gebied bekijken.