Biodiversiteit

Wat deden de natuurgidsen in spé in de zomervakantie?

Uden 26 september 2023

Nou, vakantie? Oké, de boeiende lesavonden en excursies waren een paar maanden op pauze gezet. Maar wij, de IVN natuurgidsen in opleiding, wilden niets weten van een rustperiode. Ja, er werden tussendoor wel wat vakantietripjes gemaakt. Maar het onderzoeksgebied aan de Munterweg werd nog steeds wekelijks bezocht door degenen die even niet op vakantie waren. Weer of geen weer!

Ontdekkingsreis
Sinds januari van dit jaar bezoeken wij dit gebied elke zondag, o.a. om in kaart te brengen wat er allemaal groeit en leeft. En het is iedere keer een mini-ontdekkingsreis; we vinden steeds weer soorten die we nog niet eerder hebben gezien. Planten, insecten, paddenstoelen, waterdiertjes…
En soms vergt het wat meer inspanning, wat wordt aangemoedigd door onze mentoren, Corrie en Ingrid. Met als gevolg een zomer vol spannende avonturen…

Vang de watermonsters
We hebben meegedaan aan het project ‘Vang de Watermonsters’ van Natuur & Milieu. Gewapend met meetkit, netjes, emmers en waterdiertjes-zoekkaarten hebben we de stappen van de meting doorlopen. Op twee plekken in het gebied: de zijarm van de Leijgraaf en één van de poelen. Er zijn watermonsters genomen en opgestuurd voor verder onderzoek, het doorzicht en de bodemdiepte van het water is gemeten en bepaalde waterplanten en -dieren zijn in kaart gebracht. We raakten verwonderd door de vele beestjes die we uit de zijarm visten en teleurgesteld door het karige aantal in de poel. We zijn benieuwd naar de uitkomst van de metingen!

Schudden voor insecten
We ontdekten dat we in ons gebied nog niet heel veel insecten hadden gespot. Onze mentoren moedigden ons aan daar wat actiever naar op zoek te gaan. Zo gezegd, zo gedaan! Door aan takken van struiken en bomen te schudden, vielen de beestjes die zich daar verscholen naar beneden. Met een laken vingen we ze op en zo konden we de insecten gemakkelijk bestuderen. Dat leverde een schat aan nieuwe en interessante soorten op. Met namen die regelmatig op onze lachspieren werkten!

Kop in het zand
Geïnspireerd door de film ‘Onder het maaiveld’ wilden we ook het bodemleven van het gebied nader bekijken. Vol goede moed en bepakt met scheppen en andere nuttige materialen, waren we helemaal klaar voor de regenwormen en ander ondergronds gespuis. Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. We stuitten vaak op wit zand, waar vooral mieren de dienst uitmaakten. Voor regenwormen moesten we elders graven. Uiteindelijk hebben we ook de composthopen nader bekeken, wat resulteerde in luid gejuich bij het vinden van een duizendpoot! En zoals altijd op zondag hielp de meegebrachte koffie, thee en wat lekkers ons om de ontdekkingsreis weer af te ronden.

Vergadering tussen de koeien
Na al deze leerzame avonturen kwamen we begin september samen bij onze boer Geert. Op een wel heel bijzondere plek in de wei, tussen zijn koeien, is vruchtbaar vergaderd over het maken van het eindverslag over de Munterweg en activiteiten die we kunnen ontwikkelen in het gebied. Gevolgd door een smakelijke lunch en als toetje een levendige rondleiding op het bedrijf. Een prachtige afronding van de ‘vrije’ zomer, waarna we met veel enthousiasme het tweede en tevens laatste jaar van de opleiding in zijn gegaan.

 

Natuurgidsen in Opleiding team Uden

Ontdek meer over

Deel deze pagina