Biodiversiteit

Verslag Wijst en Breuk voorjaarswandeling

Uden 2 mei 2023

Zondagmorgen 23 april, mooi weer terwijl de verwachting wat minder was, ideaal voor de voorjaarswandeling naar de wijstgronden. Blijkbaar vonden veel mensen dat ook, het kwam langzaam op gang, maar uiteindelijk hadden we ruim vijftig deelnemers. Gelukkig waren we met vier gidsen. Een familie, die in Uden op vakantie was, wilde als groep bij elkaar blijven en die mochten met Mieke mee. De andere veertig, verdeeld in drie groepen, liepen onder de hoede van Paul, Jeroen en Joep. Een paar deelnemers hadden gepland om deze dag naar Dotters te gaan kijken en sloten zich bij ons aan. Ze werden niet teleurgesteld.

De route liep van de parkeerplaats aan de Schansweg richting Annabosje, via de knuppelbrug, verder onder de breuk naar de Karperdijk. Dan door de Loose Beemden naar de Beemdenweg richting Leijgraaf. Vervolgens door de EVZ naar de Broekstraat en terug naar de parkeerplaats. Dat lijkt een kort ommetje, maar er was zo veel te genieten en verwonderen dat het toch twee en een half uur duurde.

Bij de voorbereiding woensdagavond werden we al verrast door een paar Patrijzen, die voor onze voeten wegvluchtten, toen we de vele Dotterbloemen in de sloot wilden bekijken.

Voor menigeen toch nog de verbazing over het ons wel bekende wijstverschijnsel. Fijn dat er de laatste tijd genoeg regen is gevallen zodat het bij de stuwtjes flink stroomde, en het bij de knuppelbrug op veel plaatsen blank stond. Na de vier droge jaren zien we toch het nut van de brug. Ook daar volop Dotters en Pinksterbloemen. Het Oranjetipje liet zich ook zien. Eentje was zo aardig om op de Pinksterbloem te gaan zitten.

Het verschijnsel ‘nat boven en droog onder’ klopte niet helemaal deze dag. In het weiland onder breuk was het op plaatsen pootje baden. Bij de stuwen in de Loose Beemden  liep meer water over land dan over de stuw waardoor een prachtig moerasachtig weiland te zien was met volop Dotters, Bosanemonen, Pinksterbloemen en Speenkruid.

De Eiken staan nu vol in bloei. Niemand van mijn (Joep) groep had ooit gezien hoe Eiken bloeien. De mannelijke katjes konden ze nog wel begrijpen, maar de vrouwelijke bloem van rode knopjes, gevonden door een van de deelnemers, was helemaal onbekend. En ja, die vrouwtjes worden eikels. Bovendien vonden we nog een wit-rode aardappelgal op de Eik.

Mooie waarneming was de eerste bloeiende Echte Koekoeksbloem in de sloot aan de Beemdenweg.

Een raadsel van de oudste wandelaar van de familiegroep aan de jeugd toen ze een vogeltje hoorde zingen: “Wat voor geluid maakt dit vogeltje?” Antwoord: “Tjif”, een ander kind “Tjaf”. Vervolgens duurde het even voordat de Tjif-tjaf herkend werd! Het Elzenhaantje, ‘Disco kevertje’, werd in het zonlicht betoverend mooi en ging van hand tot hand. Hoogtepunt was de ontdekking van de prachtige platen korstmossen op de boomstammen in de Broekstraat. De loepjes werden gehanteerd. “Wat een bijzonder en kleurenrijk landschap” werd er opgemerkt.

Gestart om 10.30 uur en netjes volgens planning om 13.00 uur terug. We kijken terug op een geslaagde wandeling!

Mieke, Paul, Jeroen, Joep

Ontdek meer over

Deel deze pagina