Vluchtoord-3 Paddenstoelen

Verslag wandeling Vluchtoord 11 november

Uden 15 november 2022

Vooraf:
Een flinke portie geschiedenis doorwerken. Alleen al om er achter te komen dat de planning van deze tocht niet toevallig in deze tijd van het jaar valt. Maar dat die altijd rond 11 november gelopen wordt, de datum waarop in 1918 in Noord-Frankrijk de capitulatie van Duitsland en daarmee het einde van de Eerste Wereldoorlog werd vastgelegd. Formeel betekende dat ook het einde van Vluchtoord Uden, het onderwerp van deze wandeling.
Bij het voorwandelen lazen we al alle informatieborden die er langs de route staan. Met foto’s, teksten en plattegronden geven deze een goed inzicht in ontstaan, verwezenlijking en gebruik van deze opvanglocatie voor Belgische vluchtelingen, Vluchtoord Uden. En voordat dit gebouwd was (in drie maanden tijd gerealiseerd!) was er al sprake van vluchtelingen die op straat moesten overnachten, en provincies die verplicht werden vluchtelingen op te nemen en te verdelen over gemeentes. Klinkt bekend!
Door alle informatie langs de route konden spiekbriefjes dus achterwege blijven, heel relaxt gidsen.

De uitvoering:
Met zo’n 35 personen, verdeeld over drie gidsen, begonnen we om half elf bij Naat Piek aan een tocht van ongeveer 6 kilometer. Het weer werkte mee: wéér zo’n warme novemberdag met o.a. Paardenbloem, Witte dovenetel, Dagkoekoeksbloem , Jacobskruiskruid en Bezemkruiskruid volop in bloei. Het blijft apart in deze tijd van het jaar terwijl veel bomen hun blad al hebben laten vallen en zich hebben opgemaakt voor de winter.
Halverwege de wandeling kwamen we op het parcours terecht van een mountainbike tocht en moesten we onze wandeling verleggen. Precies het stukje waar we vooraf een mooie variatie aan paddenstoelen hadden ontdekt kwam daarmee te vervallen. Jammer. Naast alle geschiedenis bleef er echter ook nog genoeg natuur over om belangstelling voor te wekken en na ruim twee uur stappen gingen de deelnemers weer voldaan naar huis. Met mogelijk enige vermoeidheid in de benen, maar ook met een hele hoop lokale geschiedenis in het hoofd.

Gidsen: Liesbeth, Ingrid en Jeroen

Verslag: Jeroen Vonk

Vluchtoord-3

Ontdek meer over

Deel deze pagina