Bloemen en planten

Verslag van de Plantenwerkgroep

Uden 26 juni 2023

Op maandagavond 19 juni gingen leden van de Plantenwerkgroep van IVN Uden naar de Revennekes, bij de kruising van het fietspad vanaf Slabroek en de Piet Geersdijk in Nistelrode. Teleurstelling: de graslanden bleken gemaaid te zijn. Vorige week was dat nog niet het geval. We concentreerden ons nu op de begroeiing tussen het fietspad en de sloot met een stuwtje en het ijzerrijke, roestbruine kwelwater. Ook hier loopt de Peelrandbreuk. De Grote Bereklauw die daar altijd overvloedig groeit, was fors gemaaid, zodat de verspreiding beperkt wordt.

Er waren de nodige inheemse planten te vinden: o.a. Boerenwormkruid, Lisdodde, Jakobskruiskruid, Speerdistel, Paardenbloem, Wolfspoot, enz. Op het einde van de avond bleken we 83 verschillende plantensoorten gevonden te hebben! Op een gegeven moment kwamen we bij een grasland waar stukken níet gemaaid waren. Enkele die-hards trotseerden de afrastering en vonden daar de nodige soorten. Anderen liepen langs de sloot verder en scoorden ook nog het een en ander.

Op de foto’s een indruk van deze mooie avond:

 

De Lisdodde in knop, de Speerdistel met floristen op de achtergrond, het stuwtje in de sloot, de sporendoosjes van de Stekelvaren, en de grijze “knoopjes” op de onderkant van het blad van de Mannetjesvaren.

Tekst en foto’s: Annemie Weijs

Ontdek meer over

Deel deze pagina