Biodiversiteit

Verslag Plantenwerkgroep; inventarisatie Munterweg-Leijgraaf

Uden 2 mei 2023

Aan het begin van de inventarisatie periode 2023 (half april – begin september) verzamelen elf enthousiaste plantenliefhebbers en -deskundigen van de Plantenwerkgroep zich voor hun eerste ronde. Op maandagavond 17 april van 18.30-20.45 uur wordt het momenteel flink natte natuurgebiedje aan de Munterweg langs de Leijgraaf onder handen genomen. We hebben hier op 26-7-2021 maar liefst 128 soorten op naam gebracht! Door regelmatig te inventariseren kan de natuurontwikkeling in zo’n gebiedje piekfijn gevolgd worden. Mooi om te horen van Nico dat onze bevindingen ook gebruikt (kunnen) worden in natuurbeleid/-beheerplannen en publicaties. Als we de juiste registratie methode toepassen…

Na wat bijpraten en nieuwtjes uitwisselen worden in een rap tempo de eerste namen van net opkomende plantjes richting Wil geroepen. Hij voert deze vliegensvlug op Waarnemeningen.nl in.

Regelmatig ontstaat er discussie over de determinatie: het is bar lastig om zonder bloem of bloeiwijze de juiste naam te bepalen van een grondrozetje, een kiemplantje of een nog kaal stengeltje. De loepjes gaan van hand tot hand om de aan- of afwezigheid en stand van haartjes te bestuderen of een bladrandje te bekijken. Een enkele bloemetje (Kleine Veldkers, Paarse Dovenetel) c.q. bloeiwijze (Oeverzegge) is een welkome afwisseling. Uiteindelijk halen we nog een score van 68 determinaties.

Het voelt voor sommige deelnemers, vooral voor mijzelf, erg ongemakkelijk als de namen van overbekende planten niet meteen te binnen schieten. Elkaar een beetje op weg helpen met een ezelsbruggetje of “het begint met een…” is dan welkom. Het is weer wennen, maar de ervaring leert dat we de ‘determinatiedraad’ weer snel op zullen pakken. Schrale troost.

Tekst: Gerda Vloet

Foto’s: Gerda Vloet

Ontdek meer over

Deel deze pagina