Landschap

Verslag Lange wandeling Duits Lijntje en Trentse bossen

Uden 16 maart 2023

Op zondag 12 maart meldden zich zo n 25 liefhebbers voor een tocht naar de Trentse bossen en over het Duits Lijntje. Een wandeling met een mix van ontluikende natuur en herinneringen uit de historie van Uden en omgeving.

We liepen eerst, opgesplitst in drie groepen, richting Oventje en zagen onderweg naast de voorjaarsbloeiers als hazelaar, kornoelje en sleedoorn ook nog de gele trilzwam en overal berkenzwammen waardoor we ook nog onze uitleg over de schimmels aan de man/vrouw konden brengen.
In de Trentse bossen waren de kogelvanger van de schietbaan en de bunker uit de koude oorlog de monumenten waarmee we deze natuur konden verbinden met de geschiedenis van de tweede wereld oorlog en de periode kort daarna. De ontginningsbossen waren in die tijd nog maar een jaar of dertig/veertig oud en nog eenvormiger dan nu alleen bestaand uit grove den. We zagen diverse voor kap gemerkte bomen en ook wat nieuwe aanplant om er toch wat meer diversiteit in aan te brengen.
Daarna vervolgden we de weg over de ecologische verbindingszone die gecreëerd is op de plaats waar vroeger de rails lagen van het Duits Lijntje. Een geschiedenis van bijna 150 jaar hoort daarbij.
En wie daar nog nooit geweest was, was daar natuurlijk verrast door “het Mariniersperron”.  Een duidelijke uitleg en toelichting was te lezen op de fraaie informatieborden ter plekke.
Bij De Steltenberg werden we weer uiterst gastvrij ontvangen en kon iedereen wat te drinken bestellen bij de zelf meegebrachte lunch. Ook voor de  sanitaire stop een prima ingerichte plaats. Fijn  dat we daar elk jaar weer terecht kunnen.
Van daaruit volgden we verder het spoortracé waarbij je langzaamaan steeds verder het industrie terrein binnen loopt en uiteindelijk  weer de industrielaan over steekt en op het eindpunt van de wandeling aankomt.
Om 09.00 uur begonnen en tussen 13.00 en 13.30 na een wandeling van 14,3 km iedereen weer  tevreden en voorzien van nieuwe of opgefriste kennis terug op- het beginpunt van de wandeling.

Chris, Joep en Jeroen

Ontdek meer over

Deel deze pagina