Landschap

Verslag landschapswandeling over Bedaf en in ’t Broek

Uden 11 juli 2023

Op zondag 9 juli organiseerde IVN Uden een landschapswandeling op Bedaf en in ’t Broek. Er werd om 10:30 uur verzameld op het parkeerterrein bij de Schansweg. Het was bloedheet, al ruim over de 30 graden! De IVN natuurgidsen, Chris, Hans, Ria en Toine zochten een beschut plekje op onder een boom, wachtend of er nog natuurvrienden dit weer wilden trotseren.  We zijn uiteindelijk met een groepje van 10 personen op pad gegaan.

We vertrokken richting de Wijstgronden, die we op afstand onderlangs via de Schotenweg, passeerden. Duidelijk was het hoogteverschil in het terrein zichtbaar en werd het wijstverschijnsel rond deze Peelrandbreuk uitgelegd. Via houtsingels die met de ruilverkaveling zijn aangelegd, ging de wandeling verder richting de Leijgraaf. In het Udense loopt de Leijgraaf voor een groot deel door de slenk van de Peelrandbreuk. Ooit, eeuwen geleden, was het niet meer dan een moerasachtige laagte, die in nattere tijden overstroomden en de aanliggende akkers onder water zetten. Met graafwerk in het begin van de 20e eeuw en rond 1960, kwam er een einde aan deze overstromingen. Met de aangelegde stuwen uit die tijd, is het waterniveau in de Leijgraaf goed beheersbaar en voorziet deze ruim 20.000 ha achterland  van water. Om meer water in dit gebied te kunnen bergen en de diversiteit van flora en fauna te verbeteren hebben de gemeente en waterschap in 2006 deze natte ecologisch verbindingszone verder verfraaid.
Vanaf de Leijgraaf liep de route verder richting Bedafse Bergen. Onderweg passeerden we nog een dassenburcht, een grenspaal en een klassieke beuk met een omvang van 3.55 meter, mooie stukjes natuur en historie om even bij stil te staan. Hilarisch was de uitleg van Chris, hoe met twee stokjes op zijn neus de hoogte van de beuk kon worden bepaald.
Via een paar poelen, die onderdeel uitmaken van de Groen-Blauwe ruit rond Uden, liep de route verder richting de Bedafse Bergen. Natuurlijk werd de ontstaansgeschiedenis van deze Bergen nog eens uitgelegd om vervolgens over zoveel mogelijke schaduwrijke paden de route te vervolgen naar het startpunt.

Hoewel we met een klein groepje waren, was het enthousiasme niet minder. Deelnemers waren te spreken over de prachtige route met de gevarieerde natuur. Daarbij was het ook nog een leerzame ochtend door alle info van de gidsen onderling.

Toine Smits

Ontdek meer over

Deel deze pagina