Biodiversiteit

Verslag In het spoor van de grazers 23 juli

Uden 14 augustus 2023

Voor 23 juli stond de wandeling ‘In het spoor van de grazers’ op het programma bij Natuurcentrum Slabroek. Tijdens onze voorbereidingen kwamen Toine en ik geen enkele keer een grazer tegen. Ja, in de verte waren wel Taurossen te zien, maar om die van dichterbij te bekijken, zou de wandeling extra lang maken. Ach, de wandeling heet niet voor niets ‘In het spoor van’, en dat spoor kunnen we natuurlijk wel realiseren. We hebben vooral ingezet op een mooie wandeling.

Rond half elf zijn we van start gegaan in twee groepen. Het waren 24 gemotiveerde wandelaars vol vragen. Nauwelijks onderweg werden we al getrakteerd op enkele overstekende Exmoors met veulens. De amateurfotografen in onze groep gingen helemaal los bij het zien van zoveel schoonheid. Bij de wisentkop waren in het wengebied geen dieren te bekennen, maar ter hoogte van het vierdorpenpunt waren ongekend veel Taurossen, die in alle rust genoten van hun maaltijd en van ons.

Even hebben we nog stil gestaan bij de ‘vulkaantjes’ die honderden, misschien ook veel meer, Zandbijen daar gevormd hebben. De bijen zelf waren, vanwege het miezerige weer, niet aan het stuifmeel verzamelen, maar hielden zich schuil.

Net voordat we de Taurossen te dicht zouden naderen, zijn we tussen de bramenstruiken doorgewandeld, nog voorbij een mierennest, om onze route te vervolgen. Ook hier weer volop kans om de Taurossen in beeld te krijgen. Onze verhalen over het gedrag van Tauros, Exmoor en Wisent, de stierenkuilen en hun poep werden met vele vragen beantwoord. Al met al, een erg gezellige, geslaagde wandeling.

Ria Smits, IVN Uden

Ontdek meer over

Deel deze pagina