Verslag Berg Beekdal en Breuk wandeling 10 juli 2022

Verslag Berg Beekdal en Breuk wandeling 10 juli 2022

Uden 18 juli 2022

Wandeling 10 juli in ’t Broek en op Bedaf.

Na wat gepuzzel over de beschikbare tijd en het daarin haalbare aantal kilometers en toelichtende praatjes kwamen we bij het voorwandelen met Paul, Hans, Ria, Toine en mij tot een soort ingekorte versie van de Berg- en Breukroute. Zo hebben we toch de in de aankondiging beloofde thema’s Stuifduinen, Leijgraaf-beekdal en Peelrandbreuk aan bod kunnen laten komen en boden we de ongeveer 40 deelnemers  een mooi gevarieerde wandeling op een bewolkte dag met toch fijn wandelweer.
Dat betekende: bij De Pier langs de langlaufbaan Bedaf op en bij het eerste zicht op de Bedafse Bergen meteen een uitleg over ontstaanswijze en huidige staat van deze grote zandbak. Meteen daarna weer richting Schansweg en van daaruit door de slenk richting horst. Aandacht voor de intensief en extensief beheerde grond aan respectievelijk rechter en linker zijde van het pad en de daaruit volgende biodiversiteit en  juist het ontbreken daarvan.
We volgden de Peelrandbreuk richting het Aardkundig monument en liepen daarna via de Beemdenweg naar ons derde aandachtspunt: de Leijgraaf. Via de brug naar de Broekstraat en weer terug naar de Bedafseweg die we ook weer snel achter ons lieten om via de ingang van het klimpark van De Mastworp  op de Oude Bosweg aan te komen. En laat die nou net weer, zo goed als perfect, aansluiten op het parkeerterrein van vertrek!
Zo liepen we in vijf groepjes van acht á tien personen zo’n vier kilometer, waarvoor we uiteindelijk toch 2 ½ uur nodig hadden. Want over alle drie de doelgebieden is natuurlijk heel wat te vertellen. De deelnemers waren er heel tevreden over en sommigen leerden een gebied kennen waar ze nooit eerder geweest waren. We hebben ze gestimuleerd om eventueel nog eens de volledige Berg- en Breukroute op eigen gelegenheid te lopen met als leidraad de IVN route app.

Jeroen Vonk

Breuk-2Breuk-3Breuk-3

Deel deze pagina