Biodiversiteit

Verslag avondwandeling Stadsweide en Landschapspark A50

Uden 14 augustus 2023

Op donderdagavond 6 juli organiseerde IVN Uden een natuurwandeling door de Stadsweide en het Landschapspark A50.

Door het mooie wandelweer is de belangstelling groot. Om 19.00 uur mogen we veertig deelnemers verwelkomen bij museum Krona. De gidsen Mark, Thea, Ernest en Joep nemen elk tien deelnemers onder hun hoede voor de wandeling van 4 km.

Al meteen valt het oog op de bloemrijke akkerrand bij Krona. Op een afstand lijkt die al een beetje uitgebloeid, maar toch zijn nog minstens tien bloeiende soorten te zien zoals Slangenkruid, Korenbloem, Klaproos, Grijskruid, Duizendblad en Meisjesogen.

Even verderop in de Stadsweide valt het de deelnemers op dat het hoger gelegen bloemrijk hooiland een heel andere begroeiing heeft en natter is dan het lager gelegen hei-schrale grasland. De heide begint aardig tot ontwikkeling te komen op de schrale grond, maar ook veel andere planten stonden in bloei zoals Kattenstaart, Sint Janskruid, Teunisbloem, Brunel, Rolklaver en ook Duizendguldenkruid. Al met al een grote variatie.

Vanaf de Stadsweide gaan we naar het Landschapspark A50. Dat park is aangelegd in 2007, omdat de oude rondweg kwam te vervallen na de aanleg van de A50. Het park loopt van de afslag Lippstadtsingel tot de afslag Bitswijk. In totaal een lengte van anderhalve kilometer met een oppervlakte 9,5 hectare. Wat de deelnemers direct opmerken is het bruine water in de poel bij Groenewoud en nog meer de lage waterstand door de droogte. Ook in het park weer diverse bloeiende planten zoals Ossentong, Zeepkruid, Glad Walstro, Avondkoekoeksbloem en de opvallende Koningskaars. Een bijzondere vondst was de Rozenmosgal op de Hondsroos. Die was nog lichtgroen van kleur, maar wordt nog roze-rood.

Bij sportpark Moleneind nog even gewezen op de plaats waar de Linde gestaan heeft, die nu op de Markt staat als het nieuwe Prilleke. De kersenboomgaard staat er niet al te florissant bij, maar toch  een paar Spaanse kersen geproefd. Waarschijnlijk met kersenvlieglarve…

Terug langs  de molen van Jetten waar bij het oude sportveld van de Kruisheren herinneringen opgehaald worden door een paar deelnemers, die daar nog gesport hebben. In de houtwal nog een paar struiken gevonden met wilde pruimen, die we ons lekker lieten smaken.

Door de wijk Groenewoud weer naar museum Krona, waar we na ruim 2 uur terug zijn. Al met al een zeer gevarieerde wandeling door het groene Uden, met tevreden deelnemers.

Mark, Thea, Ernest en Joep

Ontdek meer over

Deel deze pagina