Bloemen en planten

Plantenwerkgroep: eerste inventarisatie 2024

Uden 16 april 2024

Op maandagavond 8 april verzamelden achttien leden van de Plantenwerkgroep zich aan de Kleine Eeuwselweg op Kooldert.

Lies Verbossen heette iedereen welkom en Wil stond klaar om alle waarnemingen in te voeren op zijn tablet. Iedereen was enthousiast om weer aan de slag te gaan. Rondom de poelen was het ontzettend nat, laarzen waren niet overbodig. Op sommige plekken stapten we in het roestbruine water, bewijs van de breuk die hier loopt. Er stonden veel planten, maar nog weinige waren in bloei en daardoor moeilijk te determineren. De smalbladige weegbree stond groot en mooi in het blad, maar nog geen bloemen. Er waren prachtige rozetten te zien van de kale jonker. Eén echte koekoeksbloem stond prachtig te pronken. Verder zagen we een enkele pinksterbloem,  heermoes, kruipende en scherpe boterbloem, akkerhoornbloem, bereklauw en nog meer. In de poelen groeiden wilgjes, wolfspoot, watermunt en er rustte een groene kikker onder water in het zand.

Rond 20.00 uur waren we weer terug bij het beginpunt met de conclusie dat de lijst met planten niet heel erg lang was: 51 soorten. Er stonden nog te weinig planten in bloei.

Tekst en veldfoto’s: Annemie Weijs

PS: Anneke deed achteraf thuis nog secuur studie en deelde resultaten met de Plantenwerkgroep op WhatsApp. Daarmee werden enkele twijfels en discussiepunten over Knopbies en Liggende klaver vakkundig uit de wereld geholpen.

Studiefoto’s: Anneke Veldema

Ontdek meer over

Deel deze pagina