Persbericht

Persbericht

Uden 17 januari 2022

Henk van der Pas wint fotowedstrijd IVN Uden

UDEN | De officiële prijsuitreiking van de fotowedstrijd 50 jaar IVN Uden werd zaterdagmiddag vanwege de geldende coronamaatregelen voor de deur van de Udense bibliotheek gehouden. Juryvoorzitter Fransje Murphy, voorzitter IVN Joep van Lieshout en wethouder Jeroen van den Heuvel spraken hun waardering uit voor de organisatie waarbij Henk van der Pas als winnaar uit de bus kwam, gevolgd door Patrice Wouters en Conny Koenen. Samen met de andere 17 foto’s is de expositie gedurende vier weken te bezichtigen in Kunst & Co aan het Mondriaanplein in Uden. De foto’s zijn vanaf de straatzijde te zien, aan de linkerzijde van het gebouw.

Door Peter Noy

Prijswinnaars fotowedstrijd 2021

Henk van der Pas, Patrice Wouters en Conny Koenen

Het was ijzig koud tijdens de prijsuitreiking. “Het is maar goed dat de drie winnende foto’s onder een schapenvacht zitten, dat zorgt voor extra warmte. Het schapenwol is afkomstig uit onze eigen Maashorst, grapt Nelleke Hoppenbrouwers van Kunst & Co Uden. Woordvoerder Joep van Lieshout heet de aanwezigen van harte welkom voor een bijzondere activiteit in een bijzonder jaar. Hij memoreert in het kort het vijftigjarig bestaan van IVN Uden waarin zij zich met name heeft ingezet voor de natuur in Uden en omgeving. “Om Uden nog groener te maken, maar ook om de mensen te interesseren voor de natuur door middel van het houden van excursies, lezingen en cursussen, dáár willen wij ons graag voor inzetten”, zegt Van Lieshout. Doordat de mensen vanwege coronabeperkingen niet in georganiseerd groepsverband naar buiten mochten, heeft het IVN ervoor gezorgd dat er het afgelopen jaar individuele activiteiten mogelijk waren. “Het insturen van korte wandelingen -ommetjes- en het plaatsen daarvan op de website, de groene plantenactie en de fotowedstrijd deden het erg goed bij het publiek.” Uit de ruim honderd foto-inzendingen heeft de driekoppige onafhankelijke jury, bestaande uit Dirk Broekhaus, Fransje Murphy en Peter van Lamoen, een voorselectie gemaakt waaruit de uiteindelijke drie prijswinnaars zijn gekozen. Het lovende juryrapport werd door Fransje Murphy voorgelezen en na afloop aan de winnaars overhandigd.

Fototentoonstelling

Wethouder Jeroen van den Heuvel (34), enkele weken geleden gestart als portefeuillehouder Duurzaamheid, Groen en Recreatie in de gemeente Maashorst, vindt het niveau van de ingezonden foto’s erg hoog. Er zijn bij de fototentoonstelling onder andere beelden van bijzondere landschappen, dieren, vogels en insecten te zien. “Mijn complimenten voor het IVN, het is hartstikke mooi dat zij, ondanks deze lastige tijd, toch iets hebben georganiseerd om de mensen erop uit te krijgen. Natuurgebied De Maashorst heeft ontzettend veel mooie plekken. Met deze fototentoonstelling ziet het publiek deze pareltjes door de ogen van een ander. Ik denk dat we in onze gemeente allemaal fan zijn van het natuurgebied en op deze manier krijg je daar nog meer een gevoel bij”, vertelt Van den Heuvel enthousiast. “Hopelijk inspireert het de mensen om er zelf op uit te gaan en van de natuur te genieten. Maar ook om met een ander perspectief naar de natuur te kunnen kijken.” Hij feliciteert het IVN met het vijftigjarig jubileum en niet in de laatste plaats het enthousiasme waarmee zij deze expositie, samen met de bibliotheek en Kunst & Co, hebben georganiseerd.

Spelen met licht

Op de vraag aan Henk van der Pas (70) of hij trots is op het behalen van de eerste prijs, antwoordt hij glimlachend “Ik vind het leuk om mijn foto’s aan een ander te laten zien. Wanneer zij dit dan weten te waarderen geeft mij dat veel voldoening. Het leukste van fotograferen vind ik dat je ergens helemaal in kunt duiken. Ik maak nooit één foto, het is altijd een serie. Vanuit mijn opleiding Academie voor Beeldende Vorming heb ik wel wat meegekregen van kunst en vormgeving. Het spelen met licht vind ik leuk om te doen, het fotograferen is voor mij een soort van uitlaatklep”, glundert Van der Pas. De voormalig leerkracht uit Uden is aangesloten bij IVN Uden en Fotoclub Veghel en fotografeert, naast portretten, industrie- en straatfotografie, ook de natuur in zijn algemeenheid. “Ik ben als Maashorstranger regelmatig in de Maashorst te vinden voor kudde- en rastercontrole. Tijdens een van mijn tochten vorig jaar februari had ik ’s morgens de ideale lichtomstandigheden waardoor ik deze foto kon maken. Het is een tegenlichtfoto waarbij de zon een aantal schaduwen van takken schuin over de bomen heen werpt. De schaduwen lopen naar het lichtste punt toe in de foto, zodat het oog van de kijker daar automatisch naar toe wordt getrokken.” De foto’s zijn nog tot half februari bij Kunst & Co te bezichtigen. Alle inzendingen staan ook vermeld op de website van het IVN:

https://www.ivn.nl/afdeling/uden/winnaars-en-de-andere-ten-toon-gestelde…

Deel deze pagina