Persbericht Gezondheid

Persbericht

Uden 25 januari 2022

BioWalk, verantwoord wandelen in de natuur!

Wandel je fit in de natuur

Hebt u diabetes type 2, COPD of (een verhoogd risico) op hart- en vaatziekten? En wilt u graag meer bewegen en tips krijgen over voeding en medicijngebruik? Misschien is een Biowalk dan iets voor u. In maart en april starten er weer nieuwe groepen in Uden en Sint-Oedenrode.

Een Biowalk is een groepswandeling in de natuur, begeleid door een IVN-natuurgids en een zorgverlener. De Biowalks zijn speciaal bedoeld voor mensen met diabetes type 2, COPD of risico op hart- of vaatziekten. Het buiten zijn en de beweging hebben een positief effect op uw lichaam. Door contact met lotgenoten en een unieke natuurbeleving is Biowalking niet alleen goed voor uw gezondheid, maar vooral ook heel leuk!

Net dat stapje meer zetten

“Wat Biowalking zo bijzonder maakt is de combinatie van bewegen, buiten zijn en een laagdrempelig spreekuur”, aldus Connie Smits, coördinator bij IVN. “Deelnemers bouwen conditie op, maar ook zelfvertrouwen. Ze verleggen hun grenzen.” Een deelnemer zegt het zo: “Door mee te wandelen heb ik net dat stapje meer leren zetten.” Biowalking is ook bedoeld om mensen te stimuleren zelf te gaan wandelen. Dat dit lukt blijkt wel als een deelnemer vertelt: “Na mijn herseninfarct durf ik ook weer alleen te wandelen.”

Laagdrempelig spreekuur in de natuur

Al wandelend beantwoordt de zorgverlener vragen rondom voeding, beweging of medicijngebruik, ieder op zijn of haar vakgebied. Ook geeft de zorgverlener tips over bewegen in combinatie met uw aandoening. De ene keer loopt een praktijkondersteuner mee, en dan weer een diëtiste of fysiotherapeut. “Een unieke manier om wandelend met de patiënt te praten in plaats van tegenover elkaar aan het bureau,” volgens praktijkondersteuner Janet Rams.

Wandelen in de natuur is ontspannend voor lichaam en geest. De IVN-gidsen: “Onze verhalen over de planten en dieren, over het landschap en de cultuurhistorie natuurgebieden vinden een luisterend en dankbaar oor bij de deelnemers”.
Na iedere wandeling is er tijd om gezellig na te praten onder het genot van een kop koffie of thee.

Praktische informatie
Een Biowalk bestaat uit een cyclus van vier wandelingen. U hebt iedere maand de mogelijkheid om in te stromen. De wandelingen starten vanaf de volgende locaties:

  • Uden: Hotel-Restaurant Teugel, vanaf vrijdag 18 maart 2022 om 14.00 uur.
  • St. Oedenrode: startpunt wordt per wandeling bepaald, vanaf vrijdag 11 maart 2022 om 10.00 uur.

U betaalt een eigen bijdrage van €10,- per cyclus van 4 wandelingen.

Als u vier keer hebt meegedaan met de wandeling, gaat u zelfstandig verder met sporten en bewegen. Een buurtsportcoach kan u helpen bij het vinden van een sport- of beweegactiviteit die bij u past.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven of meer informatie? Ga dan naar www.guusbeweegtje.nl/biowalk

BioWalk flyer

De Biowalks worden georganiseerd door IVN, Zorggroep Synchroon en GUUS beweegt je en zijn bedoeld voor inwoners uit de gemeente Meierijstad, Bernheze, Landerd, Oss en Uden.

Ontdek meer over

Deel deze pagina