Bloemen en planten

Op plantenjacht

Uden 10 januari 2024

Geïnsprireerd door FLORON’s Eindejaars Plantenjacht gaat de Plantenwerkgroep op woensdag 3 januari op zoek naar winterbloeiers in het Mellepark in Uden.

Er verzamelen zich ’s middags veertien speurneuzen, die enthousiast aan de slag gaan. Een mooie binnenkomer is de bloeiende hazelaar, die naast zijn (mannelijke) katjes ook (vrouwelijke) rode mini bloemetjes uitbundig showt. Er volgen nog soorten als madelief, sneeuwklokje, kluwenhoornbloem, zwarte els en nog elf winterbloeiers meer. Het gevonden fioringras blijkt echter onterecht een plekje gekregen te hebben op ons waarnemingenlijstje: achteraf was er geen bloemetje te vinden in de aar… Maar een score van vijftien winterbloeiers in een vrij klein gebied is heel verdienstelijk.

Behalve het speuren naar bloeiende bomen en kruiden is de wandeling door het Mellepark hier en daar behoorlijk avontuurlijk. De bruine vijvers lopen over. Die geven het Mellepark een heel ander uiterlijk dan vóór al die onophoudelijke regen. En maken het lopen over de gebruikelijke paden soms lastig. Maar eerlijk is eerlijk, mooi ís het!

En de gezellige nazit bij Lies en Wil, onder het genot van koffie/thee en koek, maakt de middag áf voor de aanwezige floristen. 2024 is goed gestart voor en door de Plantenwerkgroep!

Tekst en foto’s: Gerda Vloet

Ontdek meer over

Deel deze pagina