Biodiversiteit

Kikkerdril, kleine beestjes en koude vingers

Uden 2 mei 2023

Udense Natuurgidsen in Opleiding verkennen de poelen van hun onderzoeksgebied

Zondag 2 april, 10 uur in de ochtend. Acht enthousiaste IVN Natuurgidsen in Opleiding van de afdeling Uden verzamelen zich aan de Munterweg in Uden. Een koude gure wind waait en de zon is niet zichtbaar om ons te verwarmen. Helaas, maar ondanks die tegenvaller hebben we er allemaal zin in. Aan onze zijde, zoals iedere week Corrie en Ingrid (onze mentoren) met antwoord op (bijna) al onze natuur gerelateerde vragen. Iedere zondag zijn wij te vinden in dit kleine natuurgebied, onderdeel van de ecologische verbindingszone (EVZ) die zich langs de Leijgraaf uitstrekt. Dit gebiedje is ons ‘afstudeerproject’, dat als onderdeel van onze opleiding in detail wordt onderzocht.

Dit keer is er ook een speciale gast mentor aanwezig. Nico Ettema, auteur, ecoloog, bioloog en IVN’er van het jaar van de afdeling Uden in 2012. Nico is expert op het gebied van poelen en alles wat er in die poelen leeft en dat is heel fijn want vandaag willen wij de poelen in ons gebied gaan onderzoeken. Nico heeft een speciaal waterdicht waadpak meegenomen waarmee een van ons het water in kan om ook in dieper water te gaan zoeken. Sonja heeft gezorgd voor allerlei hulpmiddelen die we nodig hebben om de dieren verder te kunnen bekijken en te determineren. Schepnetjes, loeppotjes, cuvettes (glazen bakjes met vlakke wanden) en alles wat we verder nodig hebben.

We beginnen achter in het gebied bij een grotere poel. Het waadpak wordt nog niet gebruikt. We beginnen met de schepnetten en volgen de instructies van Nico. Rustig benaderen en dan het net van je af bewegen en over de bodem van de poel naar je toe halen. Al snel vinden we allerlei waterdieren. Met hulp van Nico determineren we de soorten zoals verschillende libellenlarven, wantsen, jufferlarven, haften en kreeftachtigen. Ook vinden we in deze eerste poel kikkerdril, waarschijnlijk van de heikikker.

We verplaatsen ons door het gebied en onderzoeken ook een paar andere poelen.

Daar komen we ook verschillende zonnebaarzen tegen. Nico vertelt dat dit geen positief teken is. De invasieve zonnebaars rooft namelijk de poelen leeg en daardoor neemt de kans af dat we amfibieën zoals salamanders tegen gaan komen in deze poel.

We gaan verder naar de zijarm van de Leijgraaf en daar gaat Adriëtte, de heldin van de dag, met het waadpak het water in. Al spoedig vinden we verschillende soorten visjes, zoals het vetje, de blankvoorn en de hondsvis. Ook vinden we weer verschillende interessante kleine waterdieren.

Voor we er erg in hebben is het alweer 12 uur, tijd om onze spullen te pakken en af te sluiten met koffie of thee en wat lekkers. Dit keer heeft Paul gezorgd voor lekkere koeken. We kletsen nog wat na en danken Nico voor zijn geweldige hulp en kennis. Weer een leuke ochtend waarin we veel geleerd hebben.

NGO team Uden

Ontdek meer over

Deel deze pagina