symbioceen, mens en natuur

Boeiende avond: “Welkom in het Symbioceen”

Oost Veluwezoom 9 juni 2023

Samen met de bibliotheek Veluwezoom heeft de Werkgroep Duurzame Veluwezoom twee goed bezochte avonden georganiseerd in Oosterbeek en Dieren over het Symbioceen. Een nieuwe reeks in deze samenwerking, waarbij de Werkgroep ieder half jaar door de bibliotheek wordt uitgedaagd om een natuurthema te verbinden aan dat van de bibliotheek. Nu was het thema Kunstmatige Intelligentie (AI). Hier werd de Natuurlijke Intelligentie (NI) tegenover gezet aan de hand van de VPRO Tegenlicht documentaire “Welkom in het Symbioceen”. Samengevat is het Symbioceen het tijdperk dat komt na de huidige periode waarin de wereld gedomineerd wordt door de mens, het Antropoceen. In het Symbioceen zit het woord symbiose (samenleven). In dit tijdperk leven natuur en mens als een eenheid en maken positief gebruik van elkaar.

Gewicht biomassa

Na het bekijken van de documentaire volgde een gesprek met de maker, wetenschapsjournalist Rob van Hattum. Die vertelde op dit onderwerp gekomen te zijn, toen hij werd geschokt door het bericht  dat het gewicht van alles wat de mensheid heeft gemaakt (beton, asfalt, staal etc.) inmiddels het gewicht overtreft van alle biomassa die op de aarde leeft.

Aansluitend legden twee studenten stellingen voor die een relatie hadden met AI/NI en het symbioceen. Student aan de Hogeschool Van Hall-Larenstein en tevens IVN-gids, Jochem Macaré was de spreekbuis van de Natuurlijke Intelligentie. Sjoerd Geraeds student AI aan de Radboud Universiteit en lid van de Werkgroep Ethiek en Kunstmatige Intelligentie vertegenwoordigde de AI kant.

Mammoetboom

De voors- en tegens vlogen door de zaal. Duidelijk was dat de aanwezigen, waaronder veel IVN-ers, onderkenden dat zoals het nu ging de mensheid gedoemd is uit te sterven, terwijl de natuur in een of andere vorm zal blijven voortbestaan. Het streven naar het Symbioceen is dus een groot eigenbelang voor de mensheid. Alleen hoe kom je daar? Uiteraard eerst door het te willen. Maar wat is daarvoor nodig?  In hoeverre kunnen we de Natuurlijke Intelligentie begrijpen in al haar facetten. We snappen nu al niet hoe een mammoetboom het water meer dan 30 meter hoog in de top kan krijgen. Is de Menselijke Intelligentie hiertoe in staat of hebben we daarvoor Kunstmatige Intelligentie nodig en hoe zorg je dat hier geen misbruik van wordt gemaakt?

De aanwezigen vonden de discussie inspirerend en de opzet met eerst het gezamenlijk bekijken van een documentaire voor herhaling vatbaar.

Wat vind AI?

Aan het einde van de avond is gevraagd wat ChatGPT er van vond. ChatGPT is een soort zoekprogramma waar je een vraag aan kunt stellen en waarvan je in plaats van verwijzingen naar Wikipedia en andere pagina’s een antwoord krijgt dat op basis van Kunstmatige Intellingentie (algoritmen) is opgesteld. De vraag van het publiek was “ Hoe kunnen we het Symbioceen bereiken in 100 woorden”. De Chatbot begon direct voor het oog van het publiek het onderstaande antwoord te tikken dat vervolgens via de mail met alle aanwezigen is gedeeld.

Om het tijdperk van het Symbioceen te bereiken, moet de mensheid een fundamentele verschuiving maken in haar wereldbeeld en gedrag. We moeten onze relatie met de natuur en elkaar herstellen, in harmonie met ecosystemen leven en duurzame praktijken omarmen. Dit omvat het bevorderen van circulaire economie, hernieuwbare energiebronnen en het respecteren van de biodiversiteit. We moeten leren samenwerken en collectieve actie ondernemen om mondiale uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Door empathie, solidariteit en veerkracht te cultiveren, kunnen we een evenwichtige co-existentie met onze planeet en alle levende wezens bereiken, het Symbioceen betreden en een duurzame toekomst voor alle generaties verzekeren.

Er is nog hoop…….en werk aan de winkel

Het volgende thema wordt na de zomer bepaald. Naar aanleiding van de bijeenkomst afgelopen december waar Natuurfilosoof Bas Haring sprak over hoe de Natuur Stemrecht kon krijgen, is een groepje van 10 mensen ontstaan dat tweemaandelijks in de Klaproos van gedachten wisselt over de relatie tussen Natuur en Mens en hoe we hen bij elkaar kunnen brengen. Meer informatie is te krijgen via duurzaam@ivnoostveluwezoom.nl

Deel deze pagina