Boomfeestdag

Iedere jaar vindt er op de 3e woensdag in november de boomfeestdag plaats in Nijkerk.

Verslag boomfeestdag 2023

Boomfeestdag (vroeger: Boomplantdag) wordt tegenwoordig gehouden op de derde woensdag van november en op 15 november 2023 was het weer zo ver. Boomfeestdag is een leuke manier om de kinderen te leren hoe belangrijk het is om goed voor de natuur te zorgen. Al 66 jaar zet de gelijknamige nationale stichting zich in om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Jaarlijks worden er landelijk door ruim 100.000 kinderen meer dan 200.000 bomen en struiken geplant en meestal gaat dat ook gepaard met een stukje educatie.

In het Corlaer-park werd Boomfeestdag dit jaar ingevuld door een bijenoase te plaatsen: het plaatsen van een bijenhotel (gemaakt door leerlingen van Accent), het planten van fruitbomen en andere bomen en struiken en het zaaien van bloemenmengsels. In de weken ervoor voorafgegaan door biodiversiteitslessen (bomen en bijen) in de tweede klassen van school Accent en groep 5 van school Holk, door de scholenwerkgroep van het IVN.

Na de regen van de voorafgaande dagen scheen nu vooral de zon.

De vlaggen (Nederland, gemeente Nijkerk, IVN en Boomfeestdag) werden gehesen en wethouder René Windhouwer sprak een welkomstwoord uit en plantte, samen met een aantal kinderen, de eerste boom: “We toveren de buurt om in een groen paradijs en nodigen de insecten uit voor het feest. Waarom? Omdat we daarmee helpen om alle verschillende planten en dieren blij en gezond te maken. Dat noemen we biodiversiteit en geloof me, het is iets om heel trots op te zijn.” Mooier kan het toch niet worden gezegd….

Daarna werden alle leerlingen in groepjes verdeeld en aan het werk gezet. Er werd gespit, geplant, gezaaid en getimmerd. De leerlingen van Accent hielpen de leerlingen van school Holk en per groepje was er ook een volwassen begeleider. Grote gaten werden er gegraven en de dikke en lange wormen boden een mooie gelegenheid nog wat extra’s te vertellen over de natuur.

Ook Rien Loman kwam even langs om te zien hoe zeer de kinderen aan het genieten waren. Na een uur hard werken kwamen we allemaal weer bij elkaar op het verzamelpunt en was er voor de kinderen een frisdrankje en wat snoep, waar Dide Douma en Tiny Meersma weer voor hadden gezorgd. De volwassenen kregen koffie of thee met iets lekkers.

Al voor de zomer werd deze fijne samenwerking van gemeente, IVN, aannemer Florijn en Stichting Landschapsbeheer Gelderland gestart en op deze dag (voor dit jaar) weer afgesloten. Het was een mooie, leuke ochtend en volgend jaar gaan we gewoon weer opnieuw aan de gang met een andere locatie en een dichtbij die locatie gesitueerde school.


E-mail Boomfeestdag