Werkgroep Ratteneiland

tw-koningsvaren op ratteneiland4 mei 2018: Koningsvarens groeien 'als kool'. 

Deze werkgroep van IVN-Twiske voert sinds midden 1980 natuurbeheerwerk uit op Het Ratteneiland, een schiereiland gelegen in het sportpark van Landsmeer. Coördinator is Hans Jansen (ratteneiland@ivntwiske.nl). 

Wat is het ratteneiland?
Het Ratteneiland is een restje oer-Hollands landschap, gelegen ten westen van het Ilperveld en ten zuiden van natuur- en recreatiegebied Het Twiske. Direct onder de rook van Amsterdam tref je er bloemrijk veenmosrietland, nat berken/elzenbroekbos en een prachtige amfibieënpoel aan.
Het bosdeel is rijk aan oude Koningsvarens. In de open delen komen veel libellensoorten en vogels als de rietzanger en de bosrietzanger voor. Ook de bijzondere Noordse Woelmuis komt op het Ratteneiland voor.

Wat doen we tijdens werkdagen?
Tijdens de werkdagen zorgen we dat de paddenpoel open blijft zodat hij geschikt blijft als leefgebied voor amfibieën. Vaak moeten we het knuppelpad herstellen zodat wandelaars het gebied met droge voeten kunnen blijven bezoeken. Verder rooien we boompjes in het open gebied, we harken gemaaid riet weg, aan de noordkant gaan we afslag tegen en we ruimen zwerfvuil op. Zo blijft het gebied open en schoon.

Wanneer werken we?
We werken in principe elke eerste zaterdag van de maand van 10:00 tot 13:00 uur. In het broedseizoen wordt er niet gewerkt. Neem zelf laarzen en eventueel regenkleding mee, voor koffie, thee en koek wordt gezorgd.

De werkdagen voor de 1ste helft van 2019 zijn:
5 januari
2 februari
2 maart
6 april
4 mei
1 juni 

Je kunt je ook aanmelden voor aankondigingen via de e-mail.
Zie de link onderaan.

Waar ligt het Ratteneiland?
In het sportpark van Landsmeer, zie kaartje hieronder of hier voor een routeplanner.

kaart ratteneiland

Route per auto
Wie met de auto komt, neemt op de A10 ring Amsterdam afslag S117 Landsmeer. Nadat je het gemeentebord Landsmeer bent gepasseerd ga je rechtsaf. Na 1,1km kom je bij de 4e straat links, de Sportlaan. Aan het eind ligt een parkeerterein, parkeer daar de auto. Wandel vervolgens het Sportpark in en houdt rechts aan. Na 200m ben je bij de ingang van het Ratteneiland.

 

Rourte openbaar vervoer
Vanaf Amsterdam CS kan je bus 319 nemen of in Noord, op de Waddenweg bij Winkelcentrum Boven 't IJ bus 125 beide van EBS. Stap in Landsmeer bij de halte Raadhuisstraat uit. Steek over en ga de Sportlaan in. Aan het eind de brug over en je bent in het Sportpark. Houdt rechts aan en na 200 m kom je bij de ingang van het Ratteneiland.

Regelmatig informatie ontvangen
Wil je informatie ontvangen over de werkzaamheden op het Ratteneiland, dan kunnen we je op de mailinglijst zetten. Via deze link kan je je daarvoor opgeven.