Werkgroep Natuurbeheer Ratteneiland

 

Deze werkgroep van IVN-Twiske voert sinds midden 1980 natuurbeheerwerk uit op Het Ratteneiland, een schiereiland gelegen in het sportpark van Landsmeer.
Coördinator is Hans Jansen (ratteneiland@ivntwiske.nl of 020-4823557).

Wat is het ratteneiland?
Het Ratteneiland (2,3 ha groot) is een restje oer-Hollands landschap, gelegen ten westen van het Ilperveld en ten zuiden van natuur- en recreatiegebied Het Twiske. Direct onder de rook van Amsterdam tref je er bloemrijk veenmosrietland, nat berken/elzenbroekbos en een prachtige amfibieënpoel aan. Meer over de historie lees je hier:  Historie Ratteneiland
Het bosdeel is rijk aan oude Koningsvarens. In de open delen komen veel libellensoorten en vogels als de rietzanger en de bosrietzanger voor. Ook de bijzondere Noordse Woelmuis komt op het Ratteneiland voor. Om de unieke natuur in dit natuurgebiedje te behouden, wordt er natuurbeheer uitgevoerd aan de hand van een natuurbeheerplan.

Wanneer werken we?
We werken in principe elke eerste zaterdag van de maand van 10:00 tot 13:00 uur. In het broedseizoen wordt er niet in het rietveld gewerkt. Maar aan het pad rondom en in het bosgedeelte is dan ook nog genoeg te doen.
Neem zelf laarzen en eventueel regenkleding mee, voor koffie, thee en koek wordt gezorgd.

Je kunt je ook aanmelden voor aankondigingen via de e-mail.
Zie de link helemaal onderaan dit artikel

Natuurwerkdag
De Lokale Omroep Landsmeer heeft een mooi videoverslag gemaakt van de natuurwerkdag van 6 november 2022 op het Ratteneiland. Met 13 volwassenen en 5 kinderen is een flink deel van het riet bij elkaar geharkt en afgevoerd naar de twee broeihopen voor de ringslang. Klik voor de video op onderstaande link:

Natuurwerkdag Ratteneiland 

Wat doen we tijdens werkdagen?
Om het Ratteneiland in goede staat te houden, moet er elke maand minstens een ochtend met een groep mensen gewerkt worden om te voorkomen dat bomen het gebied overgroeien. We rooien de opkomende boompjes in het open gebied. Vaak moeten we het knuppelpad herstellen zodat wandelaars het gebied met droge voeten kunnen blijven bezoeken. Verder harken we gemaaid riet weg, aan de noordkant gaan we afslag tegen en we ruimen zwerfvuil op. Zo blijft het gebied open en schoon.

tw-riet opslag

Waar ligt het Ratteneiland?

In het sportpark van Landsmeer, zie kaartje hieronder of hier voor een routeplanner.

Route per auto
Wie met de auto komt, neemt op de A10 ring Amsterdam afslag S117 Landsmeer. Nadat je het gemeentebord Landsmeer bent gepasseerd ga je rechtsaf. Na 1,1km kom je bij de 4e straat links, de Sportlaan. Aan het eind ligt een parkeerterein, parkeer daar de auto. Wandel vervolgens het Sportpark in en houdt rechts aan. Na 200m ben je bij de ingang van het Ratteneiland.

Route openbaar vervoer
Vanaf Metrostation Amsterdam Noord neem je bus 319 van EBS richting Landsmeer. Stap in Landsmeer uit bij de halte Raadhuisstraat uit. Steek over en ga de Sportlaan in. Aan het eind de brug over (daar staat ook een overzichtsbord) en je bent in het Sportpark. Houdt rechts aan en na 200 m kom je bij de ingang van het Ratteneiland.

Regelmatig informatie ontvangen
Wil je informatie ontvangen over de werkzaamheden op het Ratteneiland, dan kunnen we je op de mailinglijst zetten. Via deze link kan je je daarvoor opgeven.