IVN Nieuwkoop
Landschap
donderdag27feb2020

Nog meer natuur in Nieuwkoop betekent meer vogels spotten.

Goed nieuws. Met trots kunnen wij zeggen er komt meer nieuwe natuur in Ruygeborg! Ruygeborg is het gebied tussen de dorpen Noorden en Nieuwkoop. Dit gebied wordt in de komende jaren omgevormd tot natuurgebied, als verbinding tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Groene Jonker. Het eerste deel 'Ruygeborg I' is al natuurgebied. In het afgelopen jaar is een 'inrichtingsplan' uitgewerkt. Een beschrijving van het inrichtingsplan met een kaart treft u bij dit bericht aan.

Met Ruygeborg II wordt een belangrijke schakel in het Natuurnetwerk Nederland gerealiseerd. Het gebied is 160 hectare groot en zal gaan bestaan uit vogelweidegebied, kruiden- en faunarijk grasland en moeras. Er zijn ook verschillende wandelroutes voorzien.
Het inrichtingsplan is opgesteld in samenspraak met een adviesgroep van bewoners, (agrarische) ondernemers en natuurorganisaties. Ook IVN maakte deel uit van deze adviesgroep.

Wij zien uit naar de realisatie van dit gebied. Daarmee vergroten we de mogelijkheden voor excursies in Nieuwkoop voor de IVN-leden. 

kaart van inrichtingsplan ruygeborg

Via de onderstaande link komt u de beschrijving van het inrichtingsplan

inrichtingsplan Ruygeborg Nieuwkoop