IVN Nieuwkoop
Biodiversiteit
woensdag14okt2020

Dit kan een vlinder toch niet weerstaan?

Vlinderidylle in NieuwkoopWeet u de vlinderidylle in Nieuwkoop te vinden? Centraal gelegen is deze dit jaar voor het eerst aangelegd op het veld bij de Dennenlaan. Er waren plannen met de vlinderidylle om met meerdere mensen regelmatig te tellen. Maar, helaas is het er niet van gekomen. Dit betekent niet dat er helemaal niets is gedaan. De vlinderidylle is er, getuige de prachtige foto en de vlinders waren er ook. En Cocky, onze werkgroep coördinator Vlinders & libellen, was er ook regelmatig te vinden en zij telde dan ook wat zij zag aan vlinders. 

Er werden in een tijdsbestek van 5 maanden 6 verschillende soorten geteld, waarvan het koolwitje de meest voorkomende was , maar liefst 35 keer geteld. En met uitzondering van het boomblauwtje en de kleine vos die een paar keer werden geteld, waren alle andere soorten uniek. De koninginnepage, het icarusblauwtje en de dagpauwoog.

En wat vond onze kenner de mooiste, dat was onbetwist de koninginnepage, haar dag kon niet meer stuk toen ze deze had gezien. We laten de lezer meegenieten van deze prachtige vlinder.

Het totale aantal vlinders viel Cocky toch wat tegen, zij dacht dat dit wellicht kwam door de droge zomer. Volgend jaar berichten we opnieuw over onze vlinderidylle. Dan hopen we niet alleen weer meer vlinders naar deze mooie plek te trekken, maar ook u!  Want zo'n idylle is een heerlijke plek om de natuur van dichtbij te zien.