Langs beek en plas

publiekswandeling

Wát een seizoen! De natuur is in tópstemming. Overal bloeiende bloemen, bomen staan in een frisse groene tooi, sommige uitbundig in bloei, insecten vliegen zoemend rond, vogels vliegen af en aan om hun jongen te voeren. En dat is allemaal te beleven tijdens deze natuurwandeling langs de Bakelse Aa en de oevers van de Berkendonkplas.

Viervleklibel
viervleklibel

De twee uur durende wandeling voert door een landschappelijk waardevol beeklandschap. In dit nog jonge, maar nu al prachtige gebied wisselen natuurlijke elementen zich af met agrarische activiteiten.
Op de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant zijn delen van de bomenrijen en houtwallen aangemerkt als historisch groen.

Ooit een zogenaamde ‘vistrap’ gezien? In de Oude Aa zijn ‘vistrappen’ aangelegd, zodat vissen ongehinderd de stroom op kunnen zwemmen.
In het noordelijke en natuurlijke deel van de Berkendonkplas huist sinds enkele jaren een bever. Sporen van de bever, zoals doorgeknaagde wilgen, zullen tijdens de wandeling zeker gevonden worden.

Waar
Tegenover ‘Rijpelaal’
Rijpelberg 5
5703KD Helmond
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Anne Regts

Coördinator Natuurgidsen Helmond

Ontdek meer over

Deel deze pagina