Helmond
Natuur in de Buurt
Op
zondag07apr201914:00

Voorjaar in de Warande

publiekswandeling

In de Warande is het voorjaar volop zichtbaar.

De bodem is ontwaakt: Al heel wat planten staan in bloei. De meest opvallende zijn het mooie gele speenkruid, de witte bosanemoon en de sierlijke salomonszegel.

Ook in de bomen gebeurt er van alles: De vogels laten zich volop horen. Deze zondag zullen we misschien de roodborst, lijster, winterkoninkje en de grote bonte specht wel allemaal zien.

En kijk je omhoog naar de toppen van de hoge eiken, dan ontdek je daar de grote nesten van reigers en roeken. Het zijn er veel en dicht op elkaar, want deze vogels broeden in kolonies.

 

reigerkolonie

Met al je zintuigen kun je het voorjaar ervaren.

Je ziet het lente worden.

Het grauw-grijze, dorre van de winter maakt geleidelijk plaats voor frisse kleuren. Vanuit het dorre, rommelige strooisel schiet het tere groen omhoog. Het heldere geel van narcissen en winterakonieten trekken meteen de aandacht.

Het grauw-grijze, dorre van de winter maakt geleidelijk plaats voor frisse kleuren. Vanuit het dorre, rommelige strooisel priemt het tere groen omhoog. Het heldere geel van narcissen en winterakonieten trekt tegen de nog winterse achtergrond onmiddellijk je blik.

‘Haal de lente in huis’, afgezaagd cliché van bloemisten, maar desondanks zo treffend. Takken van Forsythia, rode ribes, hazelaar, wilg, kastanje; alle zullen door het uitbotten en bloei het lentegevoel bij je oproepen

 

Je hoort het lente worden.

De uitbundige zang van vogels, het zoemen van de eerste hommelkoningin en de wind die nu anders klinkt dan in de winter, zijn tekenen van de lente.

Het iele twinkelende liedje van de heggemus, de hele winter kon je het horen, maar nu klinkt het anders. De eerste keer dat je de kievit weer hoort, is méér dan een waarneming, je ervaart het als een teken, een aanmoediging van de natuur.

Algemene informatie

Warande
zondag 7 april 2019 - 14:00
Locatie: 
parkeerplaats paviljoen De Warande
De Kluis 2
5707 GP HELMOND
Nederland
Extra Informatie: 

De wandeling is gratis. Aanmelding vooraf niet nodig.
Gidsen: Jos van Rooij, Theo van Loo en Anne Regts

Contactpersoon: 
Google Maps image