Groningen Haren
Natuur in de Buurt
vrijdag18jun2021

Blog #22

Slootjesdag geeft ruimte aan verwondering

Mirjam Aalfs

De Slootjesdag is de allerleukste activiteit die we vanuit werkgroep IVN Natuurkids organiseren. Langs de waterkant samen met kinderen aan de slag met netjes en bakken om de meest gekke waterdiertjes te bekijken.

Want gek zijn ze die diertjes en ze hebben bijzondere eigenschappen waarvan de meeste mensen nog nooit hebben gehoord. Zo komt er in Nederland een waterschorpioen voor (niet gevaarlijk). De waterschorpioen heeft een lange snorkel om te ademhalen … niet bij z’n kop, maar op z’n kont!!

Afgelopen zondag heb ik vanuit het initiatief ‘Heel Groningen Gidst’ een Slootjesexcursie aan een gezin gegeven. Ik had er reuze zin in, vooral omdat we als werkgroep besloten om de normaal grootschalige Slootjesdag niet door te laten gaan vanwege de vele coronavoorschriften.
 
Zondag hadden we afgesproken bij het water voorin de wijk Drielanden. Er vliegen daar verschillende libellen en waterjuffers en dat belooft wat over het leven onder water.
Bij het vlot vingen de kinderen prachtige babysalamanders met uitwendige waaierende kieuwen.

IVN,Slootjesdag,Slootjesdag 2021,watersalamanderDuikertjes (duikwantsen) bewegen zich onder water voort als roeibootjes. Verder vingen we larven van waterjuffers, kikkervisjes, kevertjes en torren, vlokreeftjes, knalrode watermijt, bootmannetjes, haftelarven, zoetwaterpissebedden, hele kleine visjes, een gouden ei en een (land)spin met een bolletje eitjes op haar rug.
Elk waterdiertje heeft weer iets wonderlijks, bijvoorbeeld een truc om te ademhalen om aan zuurstof te komen. Of ze zijn rover en eten elkaar op. Dat hoort erbij.

Cato vond de kokerjuffer haar favoriet. Zo’n kokerjuffer heeft ook weer een bijzonder verhaal. De kokerjuffer stelt zelf zijn koker samen uit gevonden materialen. Dat kunnen zandkorrels zijn of minischelpjes. En er zijn zelfs kokerjuffers die als ‘huisdier’ kokers bouwen van stukjes goud of edelsteen. Ze maken dus sieraden.

IVN,Slootjesdag,Slootjesdag 2021,kokerjuffer,sieradenEr zijn van die dingen die indruk maken. Een paar jaar geleden ving een jongetje van 5 jaar een perfecte minisnoek van ongeveer 10 cm. En zo’n jonge snoek ziet er exact uit als een volgroeid exemplaar... gevaarlijk en betoverend! En dan heb ik hier in de blog nog niet eens het verhaal van de libelle verteld. Eerder volgde ik de Watergidsopleiding bij IVN in Friesland en bij die lessen voelde ik me als een kind in de snoepwinkel... Het is moeilijk te omschrijven... ik was al gek op water, en dan gaat een nieuwe (water)wereld voor je open. Samen met anderen op ontdekkingsreis. Slootjesdag, dat kan met volwassenen en kinderen.

Slootjesdag geeft ruimte aan verwondering en maakt het gewone bijzonder. En kinderen zijn meester in verwondering!


Foto's: Mirjam Aalfs, afbeelding kokerjuffer: IVN Slootjesdagen