Grave
IVN
dinsdag13apr2021

Wout Wortel: nieuwste aanwinst in Belevingsbos

Naast de Kinderboerderij in Velp hebben we een zogenaamd Belevingsbos ingericht. Een bos waar kinderen kunnen spelen en de natuur kunnen ervaren; allerlei materialen en voorzieningen zorgen ervoor dat er veel te beleven en ontdekken valt. 

Het bos is onlangs uitgebreid met een zogenaamde wortelboom, een oude beuk die ondersteboven in de grond staat. Kunstenaar Hein Aldenhoven uit Haps heeft op ons verzoek deze boom weer tot leven gebracht door hem met hamer en beitel een heus gezicht te geven. Het haar van de boom zat al in model, daar zorgen de wortels voor. De boom gaat voortaan als Wout Wortel door het leven.

Hein Aldenhoven heeft al vaker oude, dode bomen in het Land van Cuijk en Grave een gezicht gegeven. Maar hij is vooral bekend van de grote sprookjesachtige zandsculpturen die hij in de regio heeft gemaakt. Hein zegt er zelf het volgende over: “Wat voor mij belangrijk is, is dat het gezicht van de bosfiguur de rust en gemoedelijkheid van een wijze oude man uitstraalt. Tevens heeft hij ook iets sprookjesachtigs. Mijn doel is om mensen even te laten genieten en hun gedachten even ergens anders op te kunnen richten.  Als er een glimlach op hun gezicht verschijnt, is mijn doel bereikt. 
Terwijl ik bezig was heb ik me soms als een heuse specht gevoeld. Het kloppen van de houten hamer op de beitel klonk in het stille bos als de klanken van een tikkende specht”.

Terwijl Hein aan het werk was (tot midden april) heeft hij veel mooie reacties gehad van wandelaars die langskwamen. Dat heeft hem erg goed gedaan.

Je bent natuurlijk van harte welkom om Wout Wortel zelf te komen bewonderen. Je vindt hem in het Belevingsbos, naast de Kinderboerderij Buiten-Gewoon aan de Beukenlaan 8 in Velp. Het Belevingsbos is vrij toegankelijk.

De naamgever van Woud Wortel is Jan Nabuurs, belevingsboswachter. Wilt u meehelpen ons Belevingsbos te onderhouden en uit te breiden? Wij kunnen uw hulp goed gebruiken. Neem gerust contact op met Jan Nabuurs, tel. 06-4522 8737 of e-mail. nabuursj@icloud.com.