Stilstaan bij bomen

Belang van bomen
Bomen zijn van groot belang voor de leefbaarheid in stad en dorp. In de zomer zorgen ze voor koelte door hun schaduw, bij harde wind dienen ze als windbreker en in de regen als tijdelijk afdakje. Aan bladeren en naalden blijft fijnstof plakken en bij elke regenbui spoelt de boom schoon. Per jaar vangt de boom zo wel tientallen vuilniszakken stof!

Bomen vormen ook een leefgebied voor vele insecten en vogels, waar ze voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden. Ook sommige zoogdieren zoals vleermuizen weten holle bomen te waarderen.

Bewust worden van bomen
Vaak realiseer je niet zo, hoe bepalend de bomen in het straatbeeld zijn; omdat ze er altijd staan, merk je ze niet meer op. Pas als ze omwaaien of worden omgezaagd, valt het je op. 

Tijdens een bomenwandeling helpt de gids je bewuster te maken van de bomen in de dorpskern. Maar ook van al het moois dat de bomen het hele jaar door te bieden hebben. Van ontluikende bloemen en bladeren in het voorjaar en uitbundig groene bladeren in de zomer. Tot soms adembenemende herfstkleuren en bijzondere vruchten in de herfst.
En vergeet ook niet hun fraaie silhouetten in de winter die afsteken tegen een mooie zonsondergang. En hoe mooi bomen zijn, stijf bevroren bij mooi zonnig, vriezend weer. 

Bomenwandeling
                                                Tulpenboom in bloei

Soorten herkennen
En als je dan vindt dat alle bomen in de winter en het vroege voorjaar op elkaar lijken, dan laat de gids je zien dat als je dichtbij kijkt, veel soorten goed te herkennen zijn. Daarvoor kijk je naar winterkenmerken als de bast en de knop. In die knoppen zitten dan alweer de bloemen en bladeren voor een nieuwe cyclus. In het vroege voorjaar, bij veel boomsoorten vóór het in blad komen, is het juist de bloeiwijze die laat zien om welke soort het gaat.   

Naar Bomenwandeling