Kleine beestjes in de tuin

Kleine beestjes in de tuin
In een tuin met een goed natuurlijk evenwicht zit veel meer leven dan je denkt. Onder dorre takjes en bladeren wemelt het van de regenwormen, duizendpoten, pissebedden en ander klein grut. In de grond, in holtes en tussen muurtjes gaan hommels, sluipwespen en slakken wonen.
Op mooie zonnige dagen is de lucht vol vlinders en bijen. En op een zomerse avond slirpen de krekels en sprinkhanen. Als je eens rustig de tijd neemt, zie je de grote variatie aan dieren in je tuin. Je zult er versteld van staan en zien dat er veel valt te ontdekken.

Waarom kleine beestjes belangrijk zijn voor een tuin
Misschien vind je het geen prettig idee; al die kleine dieren in je tuin. Wellicht denk je dat ze schadelijk zijn of je vindt ze griezelig.
En eerlijk is eerlijk, rupsen en slakken kunnen vervelend zijn in een tuin. Maar al deze dieren, ook rupsen en slakken, hebben een functie in je tuin; je tuin kan ze niet missen. Veel van die kleine dieren verteren afgevallen bladeren en oude plantenresten. Daardoor bemesten ze de tuin. Bovendien verbeteren ze de bodemstructuur. 

IVN DRVU - Werkgroep NME-tuin
Verder horen bij elke plant nu eenmaal bepaalde insecten
.
Insecten die sap zuigen; insecten die eten van blad, vruchten en stuifmeel; insecten die nectar komen halen. Als je planten gezond zijn (dat wil zeggen op de juiste plaats staan), kunnen ze best tegen een beetje vraat. De meeste planten herstellen zich snel. Planten die kwijnen, hebben sneller last van vraat dan gezonde planten. 

Hoe je een plaag voorkomt
In een natuurvriendelijke tuin leven ook de belagers van ‘schadelijke’ dieren. Denk maar aan vogels en egels. Een insectenplaag verdwijnt vaak snel weer omdat insecteneters aangetrokken worden. Zorg dus ook dat de tuin aantrekkelijk is voor insecteneters zoals vogels, spitsmuizen en egels.

Vang rupsen en slakken (‘s avonds) en zet ze op een plek waar ze wel mogen eten. Slakken eten het liefst afstervende plantendelen. Houd de tuin dus niet te schoon want dan nemen ze de gezonde plantendelen. Zet tussen de planten die je wilt behouden sterk geurende planten zoals salie, lavendel, pepermunt, afrikaan enz. Veel slakken hebben daar een hekel aan. 

Lees meer over kleine beestjes in de tuin-2