Bernheze
Vogels
maandag27jan2020

Waarom dansen spreeuwen?

Accepteer cookies
Er is veel onderzoek gedaan naar de bewegingen binnen een spreeuwenzwerm. Bioloog prof. dr. Charlotte ­Hemelrijk van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat bewegingen binnen een zwerm ontstaan door eenvoudige gedragsregels.

Vliegen in een grote groep biedt bescherming tegen roofvogels. Als ze bij elkaar komen vlak voor het slapen gaan, zijn ze te opgewonden om te gaan slapen.

Ze vliegen dan allemaal met een contante snelheid van 36 km/u en botsen daarom bijna nooit. Belangrijk om te weten is dat Hemelrijk er vanuit gaat dat er geen leider is in een spreeuwenzwerm. Een spreeuw let alleen op de zeven vogels om zich heen, en daardoor verplaatst een beweging zich wat vertraagd door de zwerm.

Als door toeval een spreeuw naar links helt, zullen de spreeuwen daar omheen zich allemaal razendsnel aanpassen en draait ineens de hele zwerm. Soms verdikt zo’n zwerm zich plots om daarna weer uit elkaar te waaieren.

Maar er zullen nog meer factoren een rol spelen in het ontstaan van dit soort fascinerende zwermen en dat zal meer onderzoek uitwijzen.

Artikel overgenomen van Vroege Vogels

Bron: Plusonline

Kijk op Plusonline , dan zie je nog meer voorbeelden van dansende spreeuwen.