Lezing Haviken in Noord Drenthe Vogels

Verslag lezing haviken in Noord-Drenthe op 15 november 2022

Assen 21 januari 2023

Op dinsdag 15 november gaf vogelkenner Willem van Manen in het Duurzaamheidscentrum een boeiende lezing over haviken in Noord-Drenthe voor bijna dertig belangstellenden.

Willem volgt de havikstand in dit gebied al jarenlang. Hij liet aan de hand van grafieken, prachtige foto’s en gedetailleerde toelichting zien dat het niet goed gaat met de havik. Dit komt vooral door achteruitgang van het bestand aan prooidieren van middelbare grootte, met name hout- en postduiven. Hierdoor is de havik aangewezen op andere prooidieren, zoals jonge gaaien en spreeuwen. Sporadisch worden er zelfs jonge buizerds verschalkt!

Bijzonder is dat Willem zelf in de bomen met nesten klimt (zonder valbeveiliging) en zo het broedresultaat volgt tot de jongen 30 dagen oud zijn. De kennis van Willem over vogels in het algemeen en haviken in het bijzonder is indrukwekkend te noemen. Hij ziet elk detail in het nest en weet alles van de anatomie van deze indrukwekkende roofvogels. Het was een bijzonder interessante lezing waarbij ook diverse anekdotes werden verteld.

Voorzitter Frank Huisman bedankte Willem na de lezing met een pakket lekkernijen, waarbij een luid applaus klonk voor de sympathieke vogelkenner.

Lezing Haviken in Noord Drenthe

Ontdek meer over

Deel deze pagina