Biodiversiteit

Verslag excursie op Schepping 20 mei 2023

Assen 22 juni 2023

Op 20 mei was er door het IVN/KNNV afdeling Assen een excursie georganiseerd op in natuurgebied Schepping van Eef Arnolds in Holthe. Er waren maar liefst twee groepen omdat er zeer veel aanmeldingen waren.

Na een welkomstwoord met een kop koffie of thee (door Eef zelf gemaakt met 15 soorten kruiden) gingen we naar het acht hectare grote gebied en werden we rondgeleid. Hij vertelde dat er foto’s gemaakt mochten worden en dat er op de gemaaide paden gelopen moest worden om bijvoorbeeld de vele orchideeën niet plat te trappen.

Foto’s: Frank Huisman en Gertiena Michaëli

Eef vertelde verschillende interessante dingen over het ontstaan van Schepping en het voorkomen van onder andere diverse soorten planten, paddenstoelen en vogels . Op het dak van zijn huis groeit de winterharde druif die je niet kan eten, maar de vogels wel vermeldde hij. De merel weet deze druif zeer te waarderen en eet af en toe te veel, waardoor hij dronken wordt en vals gaat zingen.

Er zijn door Eef in de afgelopen decennia tientallen tonnen zand verzet en ook zijn bepaalde delen van grote hoeveelheden kalk voorzien om zo een andere biotoop te creëren. Dat dit een andere begroeiing tot gevolg heeft was goed te zien aan de heuvel die voor de helft kalkrijk was en voor de helft schraal. Het zorgt ook voor een enorme verscheidenheid aan flora, fauna en fungi.

Er staat een hele mooie kastanjeboom op Schepping met een prachtig verhaal. Deze boom is begonnen met groeien in de vensterbank van de kweekschool in Utrecht, waar zijn zus toen op zat. Vandaar is hij in een tuin geplaatst en daarna in 1970 met een Renault 4 door het open dak naar Drenthe vervoerd, waar hij tijdens de excursie in bloei te bewonderen was. Een prachtig verhaal.

Veel planten zijn zo maar komen aanwaaien of op natuurlijke wijze verspreid, zoals de jeneverbessen bijvoorbeeld, andere soorten zijn door Eef geïntroduceerd.

Er werd door iedereen met volle teugen genoten van dit prachtige natuurgebied. Er werden ook veel foto’s gemaakt, maar de schoonheid is niet goed in woorden of foto’s weer te geven. Dat moet je zien en ervaren. De middag op Schepping was een groot succes!

Foto’s: Frank Huisman en Gertiena Michaëli

Ontdek meer over

Deel deze pagina