Biodiversiteit

Verslag excursie (invasieve) exoten 14 juni 2023

Assen 26 juni 2023

Willem Braam leidde de excursie van IVN-KNNV Assen naar (invasieve) exoten rondom het havenkanaal tussen Marsdijk en Loon. Sommige voor de hand liggende invasieve soorten, zoals de grote waternavel in het kanaal, werden onmiddellijk gespot. Andere duurden wat langer. De Japanse duizendknoop werd later gevonden in een bosje, maar daar stonden dan ook heel veel stelen. We zagen ook dat getracht werd de soort te onderdrukken door intensief maaien. Een groot veld van reuzenberenklauw zagen we langs het talud van de spoorlijn naar Groningen. Wat we ook veel zagen waren de zogenaamde “garden escapes”. Dit zijn tuinplantensoorten die direct langs tuinen gevonden werden dan wel verderop waar mensen tuinafval in de natuur gekieperd hadden.

Reuzenberenklauw en Japanse Duizendknoop
Foto1: Twee beruchte invasieve exoten bij elkaar:Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop (Heracleum mantegazzianum resp. Fallopia japonica)
Foto2: Langs een rietkraag een drijftil van grote waternavel;inzet stengel en bladeren van de grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides).

Tijdens de excursie werd levendig gediscussieerd over wanneer een soort duidelijk schade toebrengt (invasieve soort) en wanneer we een nieuwkomer als een gevestigde soort moeten beschouwen. Maar ook werd er gefilosofeerd over een soort als het groot nagelkruid. Dat maakt nu een snelle opmars in de bossen van Drenthe en zou mogelijk gezien kunnen worden als een herintroductie van een soort die door de ijstijden uitgestorven was in Europa, maar daarvoor ook in Europa voorkwam. Dat laat onverlet dat er exotische soorten zijn die echt schadelijk zijn, zoals de grote waternavel en de Japanse en Sachalinse duizendknoop. De foto’s bij dit verslag zijn allen gemaakt door Dick Vuijk.

Foto3: Willem Braam liet ons veel verschillende exoten zien langs het Havenkanaal bij Marsdijk.

Ontdek meer over

Deel deze pagina