In het spoor van de moeflon

7.7 KM
Hoenderloo
(10)

In de maand SEPTEMBER is het bronsttijd van de edelherten met extra afsluitingen als gevolg. Deze route kan dan NIET gewandeld kan worden!

Een rondwandeling van 7,7 km (met inkorting 6,5 km) in het westelijke gedeelte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is een afwisselende route door fraaie bossen en langs open velden met vergezichten op heidevelden, zandverstuivingen en stuwwallen. Halverwege de route kom je door een eeuwenoud jeneverbessenbos met een – voor Nederland – zeldzame concentratie jeneverbessen. Tot voorkort was dit het leefgebied van de moeflon. Deze van oorsprong uit Corsica en Sardinië afkomstige schapensoort leverde op De Hoge Veluwe Park een bijdrage in het openhouden van heidevelden en korstmossteppen. De moeflonpopulatie bedroeg circa 220 dieren maar is drastisch gedaald sinds de komst van wolven in 2021. Momenteel zijn circa 40 moeflons veiliggesteld op een 85 hectare groot terrein dat is afgeschermd voor de wolf. Tijdens deze wandeling kom je meer te weten over de moeflon en zijn plek binnen het natuurbeheer op de Hoge Veluwe. Daarnaast maak je kans om sporen te zien van herten, wilde zwijnen, vossen en dassen.

Gebiedsbeschrijving

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de unieke nalatenschap van één van de meest markante echtparen uit de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller Beiden waren geïnteresseerd in natuur en hielden van paardrijden. Daarnaast zocht Anton graag, wellicht als tegenwicht voor het jachtige en drukke zakenleven, rust in de natuur. Vanaf 1909 begon Anton Kröller stapsgewijs met de aankoop van gronden op de Veluwe met als doel: een privé jacht- en rijdomein. In 1917 bezat hij maar liefst 6.800 hectare. De familie Kröller-Müller was daarmee, op de koninklijke familie na, de belangrijkste grootgrondbezitter op de Veluwe. Nadat het landgoed werd omrasterd liet Anton er edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons uitzetten. Het huidige Nationale Park De Hoge Veluwe beslaat een oppervlakte van 5.400 hectare aan half natuurlijke- en cultuurlandschappen zoals: stuifzanden, korstmossteppen, heidevelden, veenmoerassen, oude landbouwenclaves en bossen. Door actief beheer streeft men ernaar om niet alleen deze oude landschappen in stand te houden, maar daarbinnen ook een zo hoog mogelijke biodiversiteit.

Vanaf 1935 voert het Park een zelfstandige exploitatie en is in zijn voortbestaan vrijwel geheel afhankelijk van betalende bezoekers. Om deze wandeling te kunnen maken betaal je daarom Park-entree. Daarna kun je op pad over de goed onderhouden autowegen, fiets- en wandelpaden, en genieten van alles wat dit museum van landschappen te bieden heeft. De voormalige Wildbaan Vanaf de stichting van De Hoge Veluwe kende het Park een driedeling door middel van rasters; het noordelijk cultuurgedeelte ofwel het Landgoed Hoenderloo, het zuidelijk cultuurgedeelte beter bekend als Kemperberg en daar tussenin de Wildbaan. Deze laatste was het leefgebied van vooral moeflons en edelherten, in mindere mate kwamen hier ook reeën en wilde zwijnen voor. In 1994 werden deze tussenrasters verwijderd en kon het wild zich over het gehele gebied verspreiden. Vooral de edelherten en wilde zwijnen maakten van deze gelegenheid gebruik, de reeën liepen al hoofdzakelijk in de twee cultuurgebieden. Dit gebied bestaat vooral uit heidevelden, stuifzanden en korstmossteppen, open ruimten waar moeflons op De Hoge Veluwe de voorkeur aan gaven. Daarnaast bestaat het gebied dat tijdens de wandeling wordt doorkruist uit jonge tot zeer oude grove dennenbossen van een natuurlijke oorsprong (niet aangeplant) en halverwege de route een voor ons land uniek Jeneverbessenbos.

Het begin- en eindpunt Startpunt is de natuurparkeerplaats aan de Wildbaanweg, bij de Gymnasium Vallei, binnen het Park. Deze parkeerplek bevindt zich aan de rechterkant van de weg, als je van het Kröller-Müller Museum ca 3,5 km richting ingang Schaarsbergen rijdt. Bij de parkeerplaats staan een aantal houten banken. Voor een bezoek aan het Park heb je een entreebewijs nodig. Dat kun je vooraf bestellen op www.hogeveluwe.nl of ter plekke aanschaffen bij één van de drie Parkentrees.

Honden zijn welkom in het Park (behalve de beeldentuin en gebouwen) mits aangelijnd.

Meer weten? Fout melden? Meer routes in en rond Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl (versie nummer route: 2023-05)

Locatie

Wildbaanweg, 7352, Hoenderloo, NL
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina