Insecten en bodemdieren

Het vliegend hert seizoen

Het begon dit jaar al vroeg: de eerste vliegend herten werden half mei al gezien, op de Veluwe. Hier verschijnen de kevers als eerste.
Op 28 mei kreeg ik een melding van een mannetje vliegend hert die uit de grond aan het kruipen was. Midden op een wandel- en fietspad. En hij deed dat erg op zijn gemak. Diegene die dat zag, heeft er een paar boomstammetjes omheen gelegd, in de hoop dat het uit de grond kruipen goed zou aflopen.

28 mei – vliegend hert (vrouwtje) kruipt uit de grond
28 mei: Volwassen mannetje van vliegend hert kruipt uit de grond (foto: Henk Russuler)

Begin juni kreeg ik de eerste berichten via mijn app binnen van bewoners uit de wijk Berg en Bos. Daar zitten soms leuke verhalen bij, zoals de volgende “love story”.
In een tuin was een vrouwtje gezien. Zij bleef echter een paar dagen op hetzelfde plekje voor een deur van het souterrain zitten. De bewoners wisten niet waarom. Totdat zij er zelf naar binnen gingen. Aan de andere kant van de deur zat een mannetje. Ze hebben beide kevers met behulp van een stoffer en blik op een eik achter in de tuin gezet, waar ze direct begonnen te paren.
Dat is pas ware liefde ! Wachten op een onbereikbare man.
In onze vakantie werd ik gebeld door een bewoner die een broedboom in zijn tuin heeft staan.
(Een broedboom is een zomereik, aangetast door schimmels, waar het vrouwtje de eitjes afzet bij de wortels van de eik). Hij zei “als je wilt kun je komen kijken, er zitten 9 vrouwtjes en 4 mannetjes op de boom. Er vinden meerdere paringen plaats”. Helaas, wij zaten in de Duitse Eiffel, dan rijd je niet zomaar even naar huis
Na de vakantie zijn we wel langs geweest. Op dat moment waren er drie parende stelletjes. Prachtig om te zien.

In het weekend van 30 juni, was het erg warm in Nederland, de thermometer tikte de 30 graden aan. Dat was blijkbaar te warm voor een man vliegend hert. Ik kreeg een berichtje dat er een mannetje rondliep, in het zand, op het terrein van het Boschbad, het zwembad in de wijk Berg en Bos. De mensen die hem hadden ontdekt zijn erbij gaan staan, en hebben hem afgeschermd tegen de andere badgasten, zodat het vliegend hert mannetje veilig naar de bosrand kon lopen.

Via, via werd ik benaderd door een stel IVN-ers uit Eemnes, die daar de NGO cursus verzorgen. Zij wilden zo graag een vliegend hert zien, dat stond bovenaan hun lijstje.
Tja, als IVN-ers heb je wat voor elkaar over. We maakten een afspraak om te gaan kijken, maar ik kon geen garantie geven. Dat begrepen zij natuurlijk.
Bij het Aardhuis was niets te zien. Toen maar door naar het bosgebied achter de Echoput. Dit is een oud eikenhakhout bos. Zeer geschikt voor het vliegend hert.
Uiteindelijk hebben we 4 dode mannetjes gezien en een half dood vrouwtje. Dat was een smakelijke hap geweest voor een gaai. Een dood mannetje was heel bijzonder. Hij lag met opengeklapte vleugels voor een stam van een grote eik. Net alsof hij vliegend tegen de eik was gebotst, en plop, dood neergevallen. Heel apart.

Half juli kreeg ik een paar meldingen van vrouwtjes binnen. Deze leven een vrij verborgen leven na de paring, totdat zij eitjes af gaan zetten. Met een beetje geluk kan je dan een vrouwtje zien bij de boomvoet van een geschikte zomereik of oude stobbe, waar zij de eitjes af willen zetten.
Op 22 juli gingen mijn man en ik wandelen bij de Hofweg, in de buurt van Uddel. Ook in een mooi eikenhakhout bos. Bij 3 verschillende, behoorlijk verrotte boomstobben zagen we vliegend hert vrouwtjes.
Een vrouwtje zat stil op de schors. Een ander vrouwtje liep vanaf een meter afstand van de stobbe, naar de stam en groef zichzelf in. Het laatste vrouwtje wat we zagen, was een mooie waarneming.
Een half kopje en wat pootjes staken uit het zand naast de verrotte boomstobbe.
Zij had haar taak van een gangetje graven van 20 cm diep, eitjes afzetten, en weer terug naar de oppervlakte , er net opzitten en was uitgeput. Meestal gaan de vrouwtjes dood na deze inspanning.
Maar het belangrijkste is gebeurd: zij heeft voor nageslacht gezorgd. Over 4 jaar kunnen we van haar nakomelingen genieten.

Heeft u een vliegend hert gezien, dan mag u dit altijd aan mij doorgeven. Graag met een foto, en de locatie. Ik geef deze waarnemingen door aan de landelijke coördinator van het vliegend hert. Zo worden de gegevens in kaart gebracht over de verspreiding van deze mooie kever.
Carolien Londerman Mobiel: 06 1920 6972

Ontdek meer over

Deel deze pagina