
2023 08 Bloeiende boomspiegels in Bovenkerk, Henk Breij
Achter ons huis is een groot grasveld waar her en der wat berken en kersenbomen staan, een nogal saaie bedoening. Een buurtbewoner opperde vorig jaar zomer om er wat fruitbomen aan te planten. Gezamenlijk maakten we een opzetje en stuurden dat, via de Duurzaamheidscommissie Bovenkerk, op naar de Gemeente Amstelveen. Na maanden van ijzige stilte kwam begin maart het verlossende woord, de gemeente ging akkoord en zag zelfs mogelijkheden om van het planten een feestelijke gebeurtenis te maken. Kinderen van groep 6 van de Westwijzer zouden de bomen komen planten en wethouder Floor Gordon zou daarbij aanwezig zijn, evenals vele gemeenteraadsleden. En zo werden begin april onder een azuurblauwe hemel de bomen geplant en tevens werd rondom de bomen een grote cirkel vrij gemaakt, zodat wij als buurtbewoners fleurige boomspiegels konden inzaaien. Een oproep naar alle buurtbewoners had gezorgd voor een flink aantal zakjes met bloemenzaad en bij de lokale grootgrutter werden nog wat dozen met bloemzaadjes gekocht. Meteen toen iedereen na het boomplantfeest weer vertrokken was strooiden we de zaadjes uit rondom de nieuw aangeplante bomen; 4 appelbomen, 3 perenbomen, een walnoot en een tamme kastanje. Begin mei begonnen de boomspiegels al wat groen te kleuren en twee weken later zagen we de eerste bloemen bloeien, raapzaad met zijn op koolzaad gelijkende gele bloemen. Vanaf dat eerste begin ging het allemaal heel snel. Elke ochtend gingen we kijken of er al wat nieuws bloeide. Vaak moest de telefoon met determinatie-app eraan te pas komen om te zien wat er allemaal opgekomen was. Zo waren er de mooi gevlamde bloemen van tuinradijs te zien en zagen we de mooie bloempjes van het koekruid massaal tevoorschijn komen. Van boekweit had ik wel eens gehoord, maar nu zag ik het in ons eigen plantsoen bloeien. Boekweitmeel wordt wel gebruikt om glutenvrije producten te maken. Een grote verrassing was het hemelsblauwe vlas. Een felrode variant daarvan staat bekend onder de naam “roodbloeiend vlas”, dat ook zomaar opdook. Goudsbloemen en slaapmutsjes zorgden voor de oranje tinten en vele insectensoorten kwamen af op het stuifmeel en de nectar van al dat moois. Korenbloemen in diverse kleuren, geelbloeiend biggenkruid en klaprozen vormden bij elkaar een onnavolgbaar kleurenpalet, dat onze stoutste verwachtingen overtrof. De gemeentemaaier ging met een ruime boog om onze boomspiegels heen, zozeer zelfs dat er rond de boomspiegels nu een krans van witbloeiend duizendblad is ontstaan.
Het hele project is niet alleen goed voor de sociale cohesie, de insecten en de biodiversiteit, maar bleek ook nog eens een pedagogisch tintje mee te krijgen. Tijdens de droge periode in mei en juni kwamen buurtkinderen, die in hun achtertuinen in een badje hadden gepoedeld, met emmertjes badwater aan om “hun” bomen van het broodnodige water te voorzien. Ik kijk nu al weer uit naar het volgend voorjaar, waarin we hopelijk opnieuw kunnen genieten van dit kleurrijke spektakel.
Henk Breij
Natuurgids IVN Amstelveen
Het is verboden deze column te dupliceren of te gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van de schrijver/fotograaf/tekenaar.