Bomenwerkgroep
Het geluid van de ritselende bladeren van de ratelpopulier in de wind, de gedraaide stam van de kastanje en de kleurenpracht van de amber; bij onze bomenwerkgroep staat het genieten van de natuur en die prachtige “monumenten” van bomen om ons heen centraal. Ook willen wij samen leren en kennis opbouwen. Want hoe komt het dat juist de ratelpopulier zo ritselt, de kastanje een gedraaide stam heeft en dat bladeren in de herfst kleuren? Op deze en andere vragen zoeken wij samen een antwoord.
De vierde dinsdag van de maand is er een thema-avond in de Arc en de zaterdag hierna gaan wij op excursie, meestal naar de parken of groengebieden van Amstelveen of Amsterdam, maar een enkele keer wagen wij ons verder weg en ontdekken wij tezamen een mooie-bomen-plek elders in het land.
Naald- en loofbomen: de verschillen tussen families en soorten
– Uiterlijk voorkomen van bomen in de seizoenen (zoals bladeren, knoppen, schors, bloeiwijze
– Anatomie, fysiologie, ecologie en hoe bomen bijdragen aan het karakter van het landschap
– Symbiose
– Enkele bomen uitgediept (oorsprong en voorkomen, herkenningswijze, bijzondere exemplaren in het land), zoals de magnolia en de tulpenboom van bomen en schimmel
Ook is de bomenwerkgroep actief bij een project van de gemeente voor het opknappen van het voormalig arboretum Uilenstede.
Tussendoor hebben de leden contact via een app en kan een mooie ontdekking of bomennieuwtje gedeeld worden. Ook organiseert de werkgroep soms een cursus. Een voorbeeld is de loofbomencursus, waarbij de cursisten wegwijs worden gemaakt om 15 verschillende inheemse bomen te leren (her)kennen.
Contact
Ben je geïnteresseerd en wil je kennismaken met de werkgroep, neem dan vrijblijvend contact op met Huub Vergeer: huub.vergeer@hve.demon.nl