Alphen aan den Rijn
Natuur
zaterdag25jun2022

Wandeling door het Plan IJsvogel

Onder de bezielende leiding van de IVN gidsen Ans en Jenny zijn wij zondag 19 juni rondgeleid door het natuurgebied Plan IJsvogel.  Een leuk stukje compensatienatuur net onder de N11 bij Alphen aan de Rijn waar veel te zien is, zowel op planten als op dieren gebied. Zo is een kijkwand met uitzicht op de plas en een broedwand voor oeverzwaluwen. Ook een schelpeneilandje waar momenteel de visdiefjes hun jongen grootbrengen.

Verder is er nestgelegenheid gecreëerd voor de ijsvogel. Een ding is zeker: de enthousiaste groep van 11 leergierige natuur enthousiastelingen heeft veel gezien en geleerd. Onder andere hoe de Vaalboom, het Rapunzelklokje en het Geoorde Helmkruid eruit zien. Maar ook hoe Hazerswoude aan zijn naam gekomen is, waarom je soms jonge witte of grijze Knobbelzwanen ziet, en diverse cultuurhistorische feitjes over dit mooie gebied waar ooit de Romeinen rondliepen. Kortom, een leuke excursie die zeker aan te raden is.

ijsvopgel

Met dank aan iedereen als afsluiter toch nog een minnetje. want één ding was erg jammer: de IJsvogel, waarnaar het gebied vernoemd is, schitterde door afwezigheid. Volgende keer beter dan maar!

 

Ruud Smit