Een duik in het onderwaterleven van de Zegerplas

Door Paula van Rossum, Edwin de Heer en Han Hendrickx,

sportduikers en amateur marine biologen van Alphense Duikvereniging Atlantis

De Zegerplas is waarschijnlijk het onbekendste natuurgebied in onze regio.

De plas dankt zijn ontstaan in de zestiger jaren aan de zandwinning voor de aanleg van de nieuwe Alphense wijken. Dat leverde een plas op die vooral ontworpen was als recreatieplas in een stadpark. Bij de inrichting van het gebied stond de ecologie in de plas zeker niet voorop. Dat is de afgelopen jaren wel veranderd. Van een saaie een donkere groene put werd de plas de afgelopen jaren door een aantal geslaagde ingrepen een bio-divers natuur- en uitdagend duikgebied.    

Paula, Edwin en Han nemen jullie mee onderwater in de plas.

Han, die al in1985 in de plas dook, vertelt over de geschiedenis van de plas. Hoe het watersysteem rond en in de plas er uitziet, hoe de duikers op het idee kwamen om onderwater een natuurgebied te ontwikkelen, welke natuurwaarden men er aantrof en aan welke voorwaarden gewerkt moest worden om tot een interessant onderwater biotoop te komen.

Paula, onderzoeker van huis uit, ging met een aantal marine biologen van de Universiteit van Wageningen in 2014 aan  slag, op zoek naar maatregelen die genomen konden worden om van de Zegerplas naast een recreatieplas ook een onderwater natuurpark te maken. Dat onderzoek leverde interessante inzichten op om het onderwaternatuurpark van 2017-2019 in te richten zoals het nu bij ligt.

Edwin is onze onderwaternatuurfotograaf.  Als geen ander heeft hij oog én de duikvaardigheid om bijzondere onderwater filmpjes en foto’s te maken. Hij laat ons zien wat we in de plas zoal tegen komen. Doodgewone vissen die we nog van vroeger in de sloot kennen. Maar ook allochtonen die we nu steeds meer in de plas tegenkomen.  En niet te vergeten een aantal bijzondere beesten die we de afgelopen vijf jaar in de plas ontdek

Aanmelden:  lezingenIVNAlphen@gmail.com

Tijd: 19.30 uur

Locatie: bezoekerscentrum de Veenweiden. Burgemeester Bruins Slotsingel 15 Alphen aan den Rijn

17 januari 2023 - 19:30
Wanneer
dinsdag 17 januari 2023
19:30
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina