Gezondheid

Proeftuin in Oss

Vergroenen locatie 26 januari 2023

Co-creatie

Oss is een gezond stukje groen rijker! Een proeftuin is aangelegd in de binnentuin van Zorginstelling De Wellen. Zo kunnen de bewoners en andere betrokkenen nog meer genieten van de fijne omgeving die De Wellen te bieden heeft.

Maandag 26 oktober 2020 was het eerste overleg van het Proeftuin-project in Oss. Tijdens een digitale bijeenkomst werd de plaats van de Proeftuin gedeeld. Daarnaast hebben de deelnemers samen in kaart gebracht wat er allemaal moet gebeuren voor het realiseren van de Proeftuin en wie daarbij betrokken moet worden. Monique Klerkx, teammanager Horeca & Facilitair en Lenie van Breda, Projectmedewerker Welzijn van De Wellen namen de cheque virtueel in ontvangst tijdens de digitale bijeenkomst.

proeftuin

Deze proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door MSD en Brabantzorg. Daarnaast zijn vele partijen betrokken om de proeftuin in Oss tot een succes te maken, zoals vrijwilligers, buurtbewoners, medewerkers en de lokale school.

Plantdag

Vanwege Corona heeft de geplande feestelijke plantdag helaas niet door kunnen gaan. In plaats hiervan heeft de hovenier in maart 2021 de planten in de grond gezet.

Tuinfeestdag – officiele opening

Op donderdag 17 juni 2021 was het zover: de Proeftuin in Oss werd officieel geopend tijdens de tuinfeestdag. Een feestelijke dag vol met Corona-proof activiteiten voor jong en oud. Monique Klerkx en Monique Jonkheid (communicatiemanager bij MSD) trapten de dag af met mooie welkomstwoorden en de onthulling van het Proeftuinen-bord. Na deze officiële opening gingen de kinderen van de Nicolaasschool aan de slag in de Proeftuin. Met loeppotjes en een gezonde portie nieuwsgierigheid gingen de kinderen op pad in de Proeftuin om inspiratie op te doen voor hun kunstwerken. De kinderen hebben namelijk voor de bewoners van de Wellen mooie tekeningen over natuur en gezond eten gemaakt – in stoepkrijt, langs het zorgcentrum. Ook zijn ze creatief aan de slag gegaan met grote stenen door deze te decoreren met stift. En het resultaat mocht er wezen: de stoep in de binnentuin was felgekleurd en bezaaid met mooie tekeningen, en het pad dat door de Proeftuin loopt versierd met allerlei gekleurde keien. De leerlingen hebben daarnaast genoten van de Proeftuin. Een leerling, enthousiast op zoek naar kleine beestjes in de Proeftuin, zei: ‘Het is heel fijn om hier te zijn, er is zoveel natuur en groen!’

Bewoners en medewerkers van de Wellen keken vol genoegen van een veilige afstand mee. Het muziekduo Jan en Ria zorgde voor een hele fijne, vrolijke sfeer tijdens de dag.

Klik hier voor een impressie van deze feestelijke dag!

Er zullen activiteiten blijven plaatsvinden in de Proeftuin, waarbij kinderen van de Nicolaasschool, (buurt)bewoners, vrijwilligers en medewerkers kunnen blijven genieten én leren van het nieuwe stuk groen in hun buurt

proeftuin de wellen

Benieuwd waar de proeftuin in Oss precies ligt? Het is op de Driek van Erpstraat 2 in Oss: Ga naar de kaart.

Ontdek meer over

Deel deze pagina