Kweektips snij-, sperzie-, pronk- en droogbonen Tuin en moestuin

Kweektips snij-, sperzie-, pronk- en droogbonen

Wie zelf boontjes kweekt weet het: vergeleken met je eigen boontjes zijn de bonen uit de winkel maar taaie elastiekjes. Er zijn lage- en hoge rassen. De lage noemt men struik- of stambonen, de hoge klim- of stokbonen. Van zowel de hoge, als de lage rassen zijn er snijbonen, sperziebonen, droogbonen en pronkbonen. In de groep ‘sperziebonen’ zijn er ook verschillende rassen, zoals boterboontjes, naaldboontjes, Chinese boontjes, gewone sperziebonen en spekbonen. De keuze is reuze!

Zaaien

Bonen kunnen absoluut niet tegen vorst. Vandaar dat eigenlijk pas vanaf half mei buiten gezaaid kan worden. Ook bij aanhoudend nat weer kun je beter wachten met zaaien, omdat de bonen dan snel gaan rotten. Ook kunnen vogels en knaagdieren zich tegoed doen aan je pas gezaaide bonen. Daarom kun je overwegen binnen vóór te zaaien, maar er is dan wel voldoende licht nodig. Leg ongeveer 5 bonen in een ondiep kuiltje. Bonen kiemen vaak al binnen enkele dagen.

Standplaats

Bonen vragen een zonnige standplaats. Als je in rijen kweekt houd je voor stambonen een afstand aan van ongeveer 10 cm, en ongeveer 40 cm tussen de rijen. Stokbonen plant je wat ruimer, aan een stok, bonenwigwam of andere klimmogelijkheid. Houd er rekening mee dat ze gemakkelijk twee meter of hoger klimmen

Verzorging

De teelt van bonen is niet zo moeilijk. Geef de planten de ruimte door ongewenste planten te verwijderen en zorg dat de planten geen gebrek aan water krijgen in droge periodes.

Oogst

Vanaf juli kan er geoogst worden. Doe dat ook regelmatig, minstens een paar keer per week, want door steeds te plukken blijft de plant nieuwe bonen maken. Oogst steeds de jonge boontjes, die zijn het lekkerst. Als de bonen te groot worden stopt de plant met bloeien en worden er dus ook geen nieuwe boontjes meer gevormd!

bonen

Extra informatie

  • Een aantal bonen, vooral pronkbonen hebben erg mooie bloemen en kunnen in één seizoen voor een dichte afscheiding van twee meter hoog zorgen tussen jou en de buren of een nieuwe pergola overgroeien.
  • Als je teveel oogst hebt kun je bonen ook prima blancheren en invriezen.
  • Wil je bonen in een pot kweken, kies dan voor speciale dwergrassen.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

 

Kijk in de IVN webwinkel voor biologische bonen zaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina