Kweektips spinazie Tuin en moestuin

Kweektips spinazie

Spinazie komt van oorsprong uit West-Azië en China en kwam in de 12e eeuw naar Europa. Het is een bladgroente die rijk is aan kalium, vitamine C-E, ijzer, natrium en fosfor. Spinazie is zowel rauw in salades als verwarmd te eten. Het blad slinkt enorm bij verhitting.

Zaaien

Zaai de spinazie op 1 tot 2 cm diepte. De beste periode om te zaaien is in het voorjaar (vanaf maart) en het najaar. In de zomer schiet spinazie snel door, wat het lastig maakt om succesvol te oogsten. Sommige soorten spinazie kun je zelfs de hele winter lang buiten laten staan en blijven oogsten. Omdat spinazie snel groeit en een dunne penwortel heeft die diep in de grond kan komen, is het beter om spinazie niet voor te zaaien. Zaai direct in een grote pot of in de volle grond met de zaadjes op gepaste afstand van elkaar (5 tot 10 cm). Zaai op verschillende momenten voor een geleidelijke oogst.

Kiemen

Spinazie is een snelgroeiend en kortlevend gewas. Het kiemen gebeurt na ongeveer 4 dagen, maar het kan even duren voor de eerste kiemblaadjes zichtbaar zijn boven de grond.

Verpotten

Heb je de plantjes in je vensterbank staan? Verplaats ze dan naar buiten zodra deze wat groter beginnen te worden. Wacht niet te lang, binnen is het te donker en te warm. Een spinazieplant heeft behoorlijk wat ruimte nodig.

Verzorging

Geef voldoende water tijdens droge perioden, vooral net na het zaaien en bij de jonge zaailingen. Zorg dat de bodem luchtig en vochtig is, maar niet kletsnat. Geef water vooral naast de planten, niet op het blad (om aanslag/verbruining te voorkomen).

Oogst

Spinazie in jouw moestuin kan worden geoogst wanneer de bladeren groot genoeg zijn. Spinazie smaakt het beste als je het na de oogst direct opeet of snel invriest. Je kunt de bladeren met de hand plukken of snijden. Het is mogelijk om tweemaal van dezelfde plant te eten. Let er bij het snijden op dat je het hart van de plant niet beschadigt, anders blijft een tweede oogst uit. Als je de bladeren aan de buitenkant oogst, is de kans groot dat de plant gewoon doorgroeit.

Spinazie

Extra informatie

  • Voor een salade kan je het beste de kleinbladige spinazie gebruiken die vooral in het voor- en najaar geoogst kan worden.
  • In maart en april wordt ook de grootbladige spinazie aangeboden, wat heel geschikt is voor warme gerechten.
  • Spoel de spinazie goed schoon zodat er geen zand meer tussen de blaadjes zit.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor biologische spinazie zaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina