Kweektips sla en pluksla Tuin en moestuin

Kweektips sla en pluksla

Sla groeit heerlijk door als je op de juiste manier oogst. Zo kan je heel lang genieten van een enkele plant. Dankbaar moestuinieren dus!

Zaaien

Voorzaaien kan vanaf maart. Wil je meteen in de volle grond zaaien? Wacht dan tot april. Bedek de zaden met slechts een klein beetje grond, want het zijn ‘lichtkiemers’. Ze hebben graag wat licht bij het kiemproces. Als je ruim zaait krijg je mooie stevige bladeren. Houd er rekening mee dat er zo’n 30 cm afstand zit tussen planten in een rij en tussen de rijen.

Kiemen

De zaden kiemen binnen 1 tot 2 weken. Vaak kan je zaailingen 2 weken later al uitplanten (als je niet in volle grond gezaaid hebt).

Verpotten

Heb je voorgezaaid en ga je nu uitplanten? Houd dan weer rekening met 30 cm afstand tussen de planten en rijen. Als je de plant verpot doe dit dan heel voorzichtig. De jonge plantjes en wortels beschadigen snel. Zowel in de zon als in halfschaduw doet de plant het goed. Een flexibele moestuinbewoner dus.

Verzorging

Sla is ontzettend geliefd bij slakken. Check in de avonduren of er slakken zijn bij de jonge plantjes, zeker net na het uitplanten. Hoewel slakken zich niet snel voortbewegen hebben ze zo’n mals jong slaplantje zó op!

Oogst

Pluk de sla regelmatig, dat bevordert de doorgroei. Als je de buitenste bladeren plukt dan groeit de plant mooi verder. Eigenlijk is dit dé manier voor het oogsten van pluksla.

Sla

Extra informatie

  • Regelmatig plukken is ook belangrijk voor de malsheid van de blaadjes. Uiteindelijk gaan de planten ‘schieten’ en is het tijd voor nieuwe zaailingen. Wil je na de zomer nog eens zaaien en langer genieten van je moestuin? Kies dan voor babyleaf sla en verleng het groeiseizoen!
  • Je hebt enorm veel verschillende soorten sla. Kies ook eens voor een rode of gekrulde soort, dat geeft afwisseling op je bord.
  • Pluksla vormt geen krop, maar losse blaadjes. Die oogst je aan de buitenkant en dan groeit de binnenkant gewoon door. Zo kun je van een slaplant lang door blijven oogsten.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor biologische pluksla zaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina