Kweektips pompoen en kalebas Tuin en moestuin

Kweektips pompoen en kalebas

Pompoenen zijn veelzijdige planten. Van heerlijke herfstgerechten tot spannende Halloween-maskers: Met pompoenen maak je het allemaal. Er zijn eetbare soorten in allerlei kleuren, groottes en vormen. Sierpompoenen zijn prachtig om te zien, maar helaas giftig om te eten.

Zaaien

Voorzaaien kan vanaf april/mei. In de volle grond zaaien kan eigenlijk pas goed vanaf juni omdat de kiemtemperatuur hoog ligt.

Kiemen

Als het warmer dan 20 graden is kiemt de pompoenplant in ongeveer een week. Daarom is het aan te raden binnen voor te zaaien, mits daar voldoende licht is of echt pas als het buiten flink warm is.

Verpotten

De pompoen kan pas na half mei naar buiten als er écht geen kans meer is op vorst en als het plantje ten minste 3 blaadjes heeft. Geef je pompoen bij het verpotten ook een schep compost/bemeste potgrond.

Standplaats

Een pompoen heeft véél ruimte nodig; de grote soorten, die je wel eens bij wedstrijden ziet,  meer dan de kleinere soorten. Er kan maar 1 plant per 2 vierkante meter staan. Houd een plantafstand van 90×180 cm aan. Eventueel kan een pompoen over een gaaswerk worden geleid. Je pompoen staat het liefst op een zonnige plaats. Daarnaast heeft de plant behoefte aan een voedingsrijke bodem, ofwel lekker veel compost. Sommige mensen planten pompoen zelfs óp de composthoop.

Verzorging

De pompoen is een flinke drinker. Hij heeft behoefte aan veel water. De grond bedekken met een mulch-materiaal, zoals stro, zorgt ervoor dat er minder verdamping plaatsvindt en je minder hoeft te gieten. Als het in de zomer veel regent, leg dan een plankje of tegel onder de vruchten om rotten tegen te gaan.

Oogst

Vanaf september/oktober kun je pompoenen oogsten. Het is belangrijk om de vruchten te laten rijpen, omdat onrijpe pompoenen minder goed smaken en slecht te bewaren zijn. De vrucht is rijp als het steeltje kurkachtig wordt. Zorg dat het steeltje aan de pompoen blijft zitten voor een betere bewaarbaarheid. Als er nachtvorst dreigt kun je het beste alles oogsten en binnen laten narijpen.

pompoen

Extra informatie

  • De bloemen van pompoenen zijn eetbaar. Ze smaken enigszins poederig neutraal, en zijn door hun grootte geschikt om te vullen. Ook de zaden zijn eetbaar. Ze kunnen gepeld en geroosterd in brood worden verwerkt en door salades.
  • Heb je zowel eetbare als sierpompoenen in de tuin staan? Of staan er sierpompoenen in buurtuinen? Neem als beginner dan niet het risico om je eigen zaden te oogsten en te gebruiken. Door kruisbestuiving kunnen de zaden in jouw eetbare pompoen bij opkweek uitgroeien tot een gekruiste, giftige sierpompoen.

 

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor moestuinzaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina