Kweektips peultjes en doperwten Tuin en moestuin

Kweektips peultjes en doperwten

Peultjes en doperwten zijn populaire bewoners van de moestuin. Ze hebben doorgaans weinig last van ziekten en plagen. Sommige soorten kunnen mooi de hoogte in langs een gaas of ‘rijshout’. Maar ook peultjes en doperwten hebben zo hun uitdagingen in de moestuin.

Zaaien

Voorzaaien kan al vanaf eind januari en de hele maand februari. Direct in de volle grond zaaien kan vanaf maart. Zaai je buiten? Zaai dan voldoende diep: zo’n 3 à 4 cm. of dek de zaden af met bijvoorbeeld een jampot. Muizen en vogels zijn namelijk ook gek op lekkere uitgezaaide erwtjes. De beste resultaten krijg je bij een vroege uitzaai in maart/april. Vanaf mei geeft de plant aanzienlijk minder peulen en is de kans op meeldauw veel groter.

Kiemen

Binnen duurt het kiemen zo’n anderhalve week en buiten wel twee keer zo lang.

Verpotten

Als de plant 5 cm hoog is kan deze uitgeplant worden. Houd een afstand van ten minste 5 cm tussen de planten. Heb je een ‘stamdoperwt’? Dan heeft deze geen ondersteuning van gaas of een rijshout nodig.  Deze soort wordt zo’n 70 cm hoog. Een ‘rijsdoperwt’ wordt een stuk hoger en heeft daarom wel ondersteuning nodig. Houd een rijafstand van zo’n 50 cm aan en een onderlinge plantafstand van 5 cm.  Je kunt het beste de jonge plantjes beschermen, want vogels zijn gek op jonge erwtenplantjes.

Verzorging

De doperwt is een gemakkelijke plant, die wat humus in de grond fijn vindt. Verder heeft de plant weinig eisen. We raden je wel aan om de plant soms even op te binden om de plant goed te laten klimmen.

Oogst

Peultjes en doperwten behoren tot dezelfde plant. De peul is het hoesje waar de erwt in zit. Het peultje is het eigenlijke vruchtje van de plant en het erwtje het zaadje. De peultjes zijn jong ook erg lekker (als er nog geen erwtjes in zitten). Als de erwtjes al gevormd zijn wordt het peultje vaak wat draderig en taai en is het minder lekker om te eten. Ook als je de erwten wilt oogsten moet je ze op tijd oogsten anders worden ze melig. De doperwt geeft veel opbrengst in juni en juli. Oogst regelmatig en laat de peultjes niet te groot worden.

peultjes

Extra tips

  • Pluk erwten met twee handen: houd met één hand het steeltje vast en trek met de andere hand de peul eraf. Anders kan de plant kapot gaan.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor rijsdoperwtenzaden

Ga naar de webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina