Kweektips courgette Tuin en moestuin

Kweektips courgette

Courgette is van alle markten thuis in de keuken. Van heerlijk gegrild tot een mooie romige courgettesoep, deze groente is een alleskunner! Daarom een heleboel tips en trucs om de mooiste en lekkerste courgettes uit eigen tuin te oogsten.

Zaaien

Voorzaaien kan vanaf april/mei. In de volle grond zaaien kan eigenlijk pas goed vanaf juni omdat de kiemtemperatuur hoog ligt.

Kiemen

Als het warmer dan 20 graden is kiemt de courgetteplant in ongeveer een week. Daarom is het aan te raden binnen voor te zaaien of écht pas als het buiten flink is opgewarmd.

Verpotten

De courgette kan pas ná IJsheiligen (15 mei) naar buiten en zodra het plantje ten minste 3 blaadjes heeft. De jonge plantjes kunnen absoluut niet tegen vorst. Als daar kans op is, zet er dan ’s nachts een grote jampot overheen. Geef je courgetteplant bij het verpotten  een schep compost/bemeste potgrond, daar heeft de plant behoefte aan.

Standplaats

Een courgetteplant heeft veel ruimte nodig. Er kan maar één plant per vierkante meter staan. Houd een plantafstand van 140 x 60 cm aan, zodat je het meeste uit je oogst haalt. Courgettes staan het liefst op een zonnige plaats. Daarnaast heeft de plant behoefte aan een voedingsrijke bodem, dus veel compost.

Verzorging

De courgette is een flinke drinker. Hij heeft behoefte aan veel water en moet regelmatig geoogst worden. Natte zomermaanden? Leg dan wat stro of een plankje onder de vruchten om schimmel en rotten tegen te gaan.

Oogst

Vanaf eind juni kan je de courgettes oogsten. Doorgaans zijn de kleinere vruchten smaakvoller dan de grote (hoewel die natuurlijk wel spectaculair zijn!). Een lengte van 15 cm is ideaal. De plant blijft tot de herfstmaanden nieuwe vruchten maken, maar alleen als je steeds blijft oogsten, en de courgettes niet te groot laat worden. Het is daarom een heel fijne inwoner van je moestuin!

courgette

Extra informatie

  • In de winkel zie je alleen gewone groene courgettes, maar er zijn allerlei vormen en kleuren eetbare courgettes: langwerpig rond en plat-rond, geel, wit, zilverachtig groen, gevlekt en ook héél donkergroen.
  • Om te zorgen dat courgettes minder plaats innemen worden ze wel eens opgebonden aan een stevige stok. De vruchten blijven dan ook schoner. Het is echter wel arbeidsintensief.
  • Hoewel courgettes veel plaats innemen moet je er toch minimaal twee zetten in verband met kruisbestuiving, behalve natuurlijk als je zeker weet dat de buren ook een courgetteplant hebben.
  • Heb je heel veel oogst? Courgettes zijn uitermate geschikt om in te maken. Ook de bloemen zijn eetbaar en maken veel gerechten ineens bijzonder en fleurig!

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

 

Kijk voor biologische Courgette zaden in de IVN webwinkel!

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina