Kweektips andijvie Tuin en moestuin

Kweektips andijvie

Andijvie is een veelzijdige plant. Je kunt het gebruiken in stamppotten en ovenschotels, stoven of eten als sla of babyleaf. Wel moet je er rekening mee houden dat bijna niets de plant tegenhoudt om te bloeien rond de langste dag van het jaar; 21 juni.

Er zijn verschillende soorten, zoals wat fijnere andijvie met gekruld blad en breedbladige soorten die vaak wat stugger zijn. De laatsten zijn vaak rassen voor de herfst.

Zaaien

Voorzaaien kan vanaf half maart om begin juni te kunnen oogsten, of eind mei/begin juni voor oogst in de herfst. Wanneer je eind maart of april zaait, heb je veel kans dat de andijvie in bloei schiet voordat je de mogelijkheid hebt om het te oogsten om op te eten.

Kiemen

De zaden kiemen snel als de temperatuur tussen de 15 en 18 graden is. Buiten in het vroege voorjaar duurt het wat langer.

Verplanten

Zorg na het verplanten dat de plantjes niet te droog worden, dan kunnen ze alsnog in de bloei schieten. De plantafstand is 30 cm tussen de planten onderling en 30 tussen de rijen.

Standplaats

Andijvie vraagt als bladplant vooral vruchtbare grond. Ze kan ook wel goed tegen een plekje met wat meer schaduw. Dat is wat vochtiger en zorgt dat de plant minder snel doorschiet. De grond afdekken met wat karton of mulch zorgt ook voor meer vocht.

Verzorging

Zorg dat de jonge plantjes zich kunnen ontwikkelen door ongewenste planten weg te halen. Zorg voor voldoende vocht en hou je plantjes goed aan de groei, dan kun je na ongeveer 2 maanden oogsten.

Oogst

Andijvie kun je oogsten in juni, als je vroeg hebt gezaaid of vanaf augustus tot laat in het jaar. Oogst liefst vlak voor het gebruik, want je kunt de bladeren niet lang bewaren. Was in ruim water eventueel zand van de bladeren.

Andijvie

Extra informatie

  • Vroeger werd voor de oogst de plant vaak gebleekt. Dat deed men door een grote bloempot of een emmer over de plant te zetten, of een plank op de plant. In elk geval iets wat ervoor zorgt dat de plant in het donker komt. Het bleken duurt ongeveer een maand. De kroppen worden er sappiger en minder bitter van.
  • Je kunt andijvie ook als babyleaf kweken. Zaai daarvoor in een bak dicht bij elkaar en oogst al na een paar weken de jonge blaadjes. Dat kan wel in april en mei.
  • Mocht de andijvie wel in bloei schieten, laat er dan eens een staan. Dan kunnen jij en de insecten genieten van de prachtige blauwe bloemetjes. Je zult versteld staan van de bloeivorm die langdurig kleur geeft.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor het stadstuin-zadenpakket

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina