Vrijwilligers

Bij IVN zijn ongeveer 6.000 vrijwilligers actief. De meeste zijn lid van een van de 161 IVN-afdelingen in Nederland.

Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

"Ik wil vooral mijn kennis verbreden. Anderzijds is het ook een heel goede manier om de liefde voor de natuur over te brengen op andere mensen, om het natuurvonkje over te dragen aan de volgende generatie."

Herman Dirksen - Natuurgids IVN Assen

"Sinds ik natuurgids ben neem ik veel meer waar"

Nelleke Sijses - Natuurgids IVN Assen

"In Leiden organiseren we zes tot acht keer per jaar 'Van Schemer naar Duister'-wandelingen in de duinen. Mensen blijven maar komen, dus gaan wij enthousiast door met organiseren."

Els van Santen - Natuurgids IVN Leiden

De meeste vrijwilligers zijn actief bij een van de 161 IVN-afdelingen in het land. Er zijn daarnaast ook vrijwilligers voor landelijke campagnes actief, zoals Tiny Forest, Schone Rivieren, en Grijs, Groen en Gelukkig.

Verder kent IVN landelijke jeugdwerkgroepen zoals WoesteLand en NatuurOntdekkers, en de landelijke werkgroepen Duurzaamheid, Websupport en het Cursushuis. Deze werkgroepen bestaan helemaal of grotendeels uit vrijwilligers.

Word ook vrijwilliger

Informatie voor vrijwilligers