IVN zet zich in om alle mensen in Nederland, van werkenden tot kwetsbare groepen zoals ouderen in verpleeghuizen en vrouwen en kinderen in de vrouwenopvang, toegang tot natuur en natuurbeleving te bieden. Dit doen we door middel van wetenschappelijk bewezen groene interventies.
Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Iedereen kan profiteren van de positieve effecten van natuur; ouderen in verzorgingstehuizen, werknemers onder werktijd, ouders en kinderen in de maatschappelijke opvang en kinderen in het ziekenhuis. Een mooie groene omgeving bevordert ontmoeting en groene activiteiten kunnen eenzaamheid bij ouderen doorbreken. In een groene omgeving herstellen we sneller van stressvolle situaties en maken mensen tot wel 50% minder fouten. Ook leidt een groene werkomgeving tot minder ziekteverzuim en creatievere en productievere werknemers. Tijd doorbrengen in de natuur draagt ook bij aan de emotionele veiligheid en ondersteunt in de hulpverlening. Ouders maken bijvoorbeeld minder geforceerd contact met hun kinderen en voelen zich gesterkt in hun ouderschap.
Sommige zorginstellingen, ziekenhuizen of bedrijven zijn al goed op weg om natuur(beleving) te integreren in de dagelijkse processen. Zij zijn inspirerend voor andere locaties in hun vakgebied en delen graag hun kennis en ervaring met jou! In Zuid-Holland hebben we de volgende icoonlocaties:
IVN Zuid-Holland wil ouderen in Nederland een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Ook ouderen in zorgcentra en ouderen met dementie. Vaak hebben ouderen geen of slechts beperkte toegang tot de natuur terwijl dit juist een belangrijke bron van geluk kan vormen en een positieve invloed heeft op de gezondheid.
Natuur helpt traumatische ervaringen verwerken, zorgt voor ontspanning en verbetert de ouder-kindrelatie. Om bewoners van deze effecten te laten profiteren brengt IVN hen in contact met de natuur tijdens groene activiteiten.
Meer informatie:
Wandelen met ezels, werken in de moestuin en therapie tijdens een wandeling; op verschillende plekken binnen Parnassia Groep is natuur al onderdeel van behandelingen. De GGZ-instelling heeft zich aangesloten bij het initiatief De Groene GGZ. 15 GGZ-instellingen werken daarin - samen met IVN Natuureducatie en Nature for Health - aan manieren om natuur een vaste plek te geven in de mentale gezondheidszorg.
In een zorginstelling is de natuur vaak ver weg. Met de Natuurontdekkast brengen we natuurbeleving naar binnen. Door de levendige natuurvragen waan je je weer even buiten in de natuur.
Meer informatie:
Veel mensen die een huisarts bezoeken hebben baat bij de natuur. Natuur kan bijdragen aan preventie, versneld herstel en genezing. Bijvoorbeeld door meer te bewegen, sociaal contact of de rustgevende werking van natuur. Met Natuur op Recept wordt duidelijk welke groene plekken er in een buurt zijn en welke natuurlijke activiteiten er gehouden worden. Huisartsen in de buurt schrijven dit natuurbezoek voor aan hun patiënten, als medicijn of ter preventie!
Neem voor interesse in Grijs, Groen & Gelukkig contact op via dit aanmeldformulier.
Voor vragen of contact over de overige programma’s kunt u bellen of mailen met Ruben Mulder, projectleider Natuur & Gezondheid Zuid-Holland.